Balansgång för EU-ledare hos Erdogan

Tysklands dåvarande försvarsminister Ursula von der Leyen hälsade på hos Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara 2015. Nu möts de igen – nu med von der Leyen som ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto. Bild: Murat Cetinmuhurdar/TT-AP

Lova lagom är vad som gäller när EU:s toppduo Charles Michel och Ursula von der Leyen hälsar på hos Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

EU är redo att föra diskussioner med Turkiet på ett gradvist, proportionellt och reversibelt sätt för att förbättra samarbete", konstaterades i ett gemensamt uttalande från EU-ländernas stats- och regeringschefer efter det senaste webbtoppmötet, i slutet av mars.

I praktiken handlar det nu framför allt om att försöka reda ut hur ett fortsatt migrationssamarbete kan se ut. EU har sedan 2016 skickat över miljardbelopp för att stötta omhändertagandet av syriska flyktingar i Turkiet, mot att Turkiet i gengäld agerar mot smugglandet av flyktingar och migranter in i EU. Nu hoppas EU på ett bredare avtal, med ökat stöd även till Jordanien, Libanon och andra delar av området.

Samtidigt finns en rad tvisteämnen i EU:s relation med Turkiet, inte minst kring turkiskt letande efter gas och olja utanför Cypern och hur Turkiet sköter sig när det gäller mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet.

"En hållbar nedtrappning behövs för att bygga en mer konstruktiv agenda", skriver rådsordförande Michel på Twitter inför mötet i huvudstaden Ankara.

Efter mötet väntas de två EU-ledarna göra ett gemensamt uttalande på EU:s ambassad i Turkiet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning