Bal med svart spets och baljhavre

Svart och blått, gärna med mycket spets, håller ställningen då det gäller färg och material på balkreationerna. Men visst syntes också färgstarka klänningar på årets självständighetsbal.

General Jaakko Valtanen var bara 14 år när han tog värvning som frivillig stafett i Åbo under vinterkriget. Under fortsättningskriget var han stationerad som frivillig på bland annat Åland och Karelska näset.

På Finlands 99-årsdag som självständig nation var Valtanen först av drygt 1800 gäster som fick hälsa på president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio. Efter honom kom veteranen och kanotisten Torsten "Nappus" Liljeberg, nyss fyllda 100 år men alltjämt rask, i sällskap med hustrun Haga.

Veteran. Torsten, alias Nappus, Liljeberg med hustrun Haga. Bild: Niklas Tallqvist

I raden av veteraner syntes idel sega herrar och damer, många av de senare med en bakgrund som lottor.

– Självständighetsdagen är varje år lika gripande, sade president Sauli Niinistö strax innan tonerna från Jägarmarschen klingade ut över Rikssalen.

– Dagen är förbunden med tacksamhet och glädje, ansåg fru Jenni Haukio.

Efter veteranerna gjorde flera idrottare entré. Bland dem fanns häcklöparen Nooralotta Neziri i ett glänsande fodral i fuchsiarött, designat av Katri Niskanen. Leo-Pekka Tähti, fyrfaldig olympiamedaljör, rullade in i rullstolen medan boxaren Mira Potkonen var en av de få som vågade satsa på vinrött.

Orienteraren Merja Rantanen kom i orange och cyklisten Lotta Lepistö i klarblått.

Sami Hyypiäs hustru Susanna Rissanen hade en klarröd klänning av spets, designad av Teemu Muurimäki.

Elegant i fuchsia. Häcklöparen Nooralotta Neziri bar också ett av kvällens många fina halssmycken. Bild: Niklas Tallqvist

Fyrfaldig olympiamedaljör. Leo-Pekka Tähti rullade in till slottet. Bild: Niklas Tallqvist

Stora, synliga halssmycken

Populära trender i år, förutom svart och mörkblått och spets, var stora och synliga smycken, i synnerhet halssmycken. Flera damer hade också valt att satsa på återvinning, i vimlet syntes en blåvit klänning gjord av plastflaskor som hittats i havet.

Journalisten Helena Petäistö höll på att missa hela festen eftersom posten slarvade med utdelningen och levererade inbjudan flera veckor försenat. Klänningsproblemet ordnade sig och Petäistö, som rehabiliterats för en hjärnblödning hela hösten, kom i en klänning av mörkblå fransk spets designad av Muotikuus Jaana Varkki-Terho. Men ordnarna blev tyvärr i Paris.

Inbjudan försvann. Till slut levererade posten Helena Petäistös och hon kunde komma på fest. Bild: Niklas Tallqvist

Silver för magen. Jaana Pelkonen ska bli mamma. Bild: Niklas Tallqvist

Också Paula Salovaara, styrelsemedlem i KSF Media, kom i mörkblå klänning. Salovaaras dress var designad av Anna Ruohonen. Vid sin sida hade Salovaara musikermaken Niko Ahvonen.

En av de gladaste var årets flyktingkvinna, Rita Kostama, vars långa släp blev en utmaning. Maken Jari Kostama stod stadigt på släpet men Rita Kostama valde att skratta i stället för att ilsket försöka dra till sig släpet.

Gult siden. Monika Fagerholm och maken Hilding Nylund. Bild: Niklas Tallqvist

Gult är en färg som aldrig dominerar på balen men som är väldigt klädsam när den landar rätt, vilket den gjorde i år. Silvia Modig bar en gul kravatt och Monika Fagerholm hade planerat sin gula sidenklänning tillsammans med modedesignern Henna Ljung. Tyget hade Fagerholm hittat i sitt eget tyglager och på balen gjorde hon entré med maken Hilding Nylund.

Bland många finlandssvenskar i vimlet syntes också utrikeskorrespondenten Tom Kankkonen, HBL:s ledarskribent Tommy Westerlund med hustru Karin, Claes Andersson med hustrun Katriina, Jörn Donner och hustrun Bitte Westerlund, Marinreservens ordförande Robin Elfving med hustru Marianne samt Peter Sandström med hustrun Ann-Catrin Östman.

Claes Andersson har, tillsammans med Tua Forsström, översatt Jenni Haukios poesi till svenska.

Svenska folkpartiets riksdagsledamot, Veronica Rehn-Kivi, hörde till dem som i år var första gången på bal. Rehn-Kivi var klädd i ett svart sidenfodral, designat i samarbete med dottern Lina och modeskaparen Heidi Tuisku, och hade maken Timo Kivi vid sin sida.

Nya på bal. Riksdagsledamoten Veronica Rehn-Kivi och maken Timo Kivi. Bild: Niklas Tallqvist

Asko Sarkola är aktuell i Tartuffe på Lilla Teatern och kom med hustrun Jonna Järnefelt. Klänningen var en av få höghalsade och Järnefelt var också unik såtillvida att hon bar handskar som matchade den silverskimrande dressen.

Baljhavre är en av årets finländska innovationer, utvecklad av bland andra Maija Itkonen. Baljhavre fanns på buffébordet på årets bal och Maija Itkonen gick på bal med författarmaken Juha Itkonen.

Originaliteter då?

Veera Ruoho, riksdagsledamot för Sannfinländarna, kom i polisuniform. Ruoho har en yrkeskarriär som polis bakom sig. Heikki Koponen, som är ordförande för studentkårernas förbund, bar glänsande röda skor till fracken och bara en kvinna vågade satsa på leopardmönstrat.

En av de mera omsvärmade var artisten Robin Packalén som sin vana trogen kom i omaka skor. Packalén bar en ytterst väl sittande kostym med ränder i guld, designad av Mert Otsamo. I likhet med många andra erkände Packalén att han var tagen över att ha fått en inbjudan till självständighetsfesten.

Omsvärmad. Alla ville ta en selfie med Robin Packalén. Bild: Niklas Tallqvist

Ett par damer hade valt ett läppstift som var så mörkrött att det nästan var svart.

Diskussionen om kvällens snyggaste klänningar kan pågå hela året, i väntan på hundraårsfesten. HBL:s subjektiva tre i topp-lista ser ut så här:

1. Angelika Klas-Fagerlunds magnifika brokadklänning i glittrande pastell.

2. Rita Kostamas eleganta svarta spetsfodral.

Årets flyktingkvinna. Rita Kostama och maken Jari. Bild: Niklas Tallqvist

3. Jonna Järnefelts silverskimrande eleganta helhet.

Ovanligt. Jonna Järnefelt var en av få som bar klänning med hög hals och som hade handskar. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02