Bakterier frodas i det varma vattnet – en person dog av infektion i Sverige

Inte bara härligt att bada. Foto: John Eriksson/SPT Arkivbild Foto: John Eriksson/SPT Bild: SPT / John Eriksson

I Sverige dog en person i badsårsfeber. Vibriobakterier finns nu rikligt i hela Östersjön. Personer med öppna sår eller nedsatt immunitetsförsvar ska därför undvika att simma i havet.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, varnar för badsårsfeber. Den ovanligt varma sommaren har gjort att risken för vattenburna infektionssjukdomar har ökat dramatiskt.

Vibrioinfektioner har påträffats i både Finland och Sverige. Den värsta formen av infektion kallas för badsårsfeber.

– Vibriobakterier trivs i varmt havsvatten. Just nu finns det förhöjda halter av vibriobakterier i hela Östersjön, säger Tarja Pitkänen, specialforskare på THL.

Vibriobakterier kan inte tränga igenom huden men kan få fäste och orsaka infektion om de kommer i kontakt med öppna sår, hörselgångarna eller om man sväljer vatten.

Om infektionen får fäste i ett sår och sprids till blodbanan kallas tillståndet för badsårsfeber. Det farliga med badsårsfebern är att insjuknandet kan gå snabbt och att standardantibiotika inte biter.

– Det är allvarligt att bli smittad i ett öppet sår. För personer med nedsatt immunförsvar kan det leda till livsfarlig blodförgiftning, säger Pitkänen.

I Finland finns tio personer som misstänks ha fått en vibrioinfektion till följd av att de har simmat.

I Sverige har en person nyss avlidit i badsårsfeber. Ytterligare en person har fått blodförgiftning. I Sverige har totalt 58 fall av vibrioinfektion påträffats.

Att det finns vibriobakterier i havet är ändå inget ovanligt.

– Vibriobakterier finns ständigt i Östersjön. Bakterierna hör till de naturliga mikroberna. Vanligtvis behöver man inte oroa sig för dessa bakterier, men i år har de förökat sig ovanligt mycket. Vid kustens badstränder finns det ställvis väldigt mycket vibriobakterier, säger Pitkänen på THL.

THL:s rekommendation är tydlig: De som har sår på huden, är äldre eller har nedsatt immunförsvar ska inte bada någonstans längs den finska kusten. Med sår menas inte skrapsår eller sönderkliade myggbett, utan riktiga sår.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03