Bakslag för Trump i senatsomröstning

Senator Bernie Sanders vid en presskonferens efter omröstningen. Bild: TT/AP/J. Scott Applewhite

Den amerikanska senaten har med siffrorna 56-41 röstat för att sätta stopp för USA:s stöd till kriget i Jemen. Sju republikaner röstade ja.

Senaten godkände även en resolution som ger Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman skulden för mordet på journalisten Jamal Khashoggi, och som kräver att Saudiarabien ska ställa de ansvariga till svars.

– USA:s senat har enhälligt sagt att kronprins Mohammed bin Salman är ansvarig för mordet på Jamal Khashoggi. Det är ett kraftigt ställningstagande. Jag anser att det tydligt visar på de värderingar vi står för, säger den republikanske senatorn Bob Corker efter omröstningen.

Vita huset har inte kommenterat resultatet i omröstningen som till stor del är symbolisk, eftersom resolutionen även behöver godkännas av representanthuset. Där har republikaner tidigare satt stopp för lagstiftning som syftar till att tillrättavisa saudierna.

– Nästa steg är att göra allt som går för att kräva att representanthuset ser till att dess medlemmar får som de vill, en möjlighet att rösta om det här, säger senator Bernie Sanders.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning