Bakslag för Signeuls landslag – Alanen skadade sig precis före kvalpremiären

Förbundskaptenen Anna Signeul tog ut tjugotre spelare till starten på EM-kvalet. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Finland tvingas inleda EM-kvalet utan en av nyckelspelarna. Emmi Alanens skadehelvete fortsätter. "Det är oroväckande att hon inte blir frisk", säger Anna Signeul.

Om knappt två veckor inleder damlandslaget i fotboll EM-kvalet borta mot Albanien. I truppen finns ett stort tomrum.

Mittfältaren Emmi Alanen är skadad igen. Förbundskaptenen Anna Signeul säger att det handlar om en mindre bristning i ena vaden.

Alanens problem är en följetong som landslaget skulle klara sig utan.

– Det är tråkigt för oss och tråkigt för Emmi. Hon är en av de mest rutinerade och en riktig klasspelare, säger Signeul.

– Det är oroväckande att hon inte blir frisk och hundraprocentig.

Alanen spelade i landskamperna mot Island i juni och har kunnat spela för sitt klubblag Växjö efter VM-pausen. Nyligen åkte hon på den nya skadan.

– I Växjö tror de inte att det blir så långvarigt. De ska undersöka skadan den här veckan. Hon har kunnat spela en dryg timme i matcherna efter VM, men precis innan vi skulle ta ut truppen skadade hon sig.

Laddar upp i Rom

I övrigt har Signeul tagit ut bästa tänkbara laget.

– Jag tror på de här spelarna och våra chanser.

På tisdag nästa vecka samlas landslaget i Rom för att förbereda sig inför kvalpremiären mot Albanien. Laget kommer att träna vid hotellets anläggning.

Anledningen till att laget laddar upp i Italien är att vänja sig vid värmen.

– Det blir viktigt. Det kan bli trettiofem grader varmt under matchen mot Albanien. Vi har anpassat oss, men det blir en utmaning att ställas mot hettan och Albanien.

Premiären borde ändå inte innebära något annat än en seger. Albanien är 78:a på världsrankningen och har ett klart sämre spelarmaterial än Finland.

Truppen:

Målvakter: Tinja-Riikka Korpela (Everton), Paula Myllyoja (Pink Bari Calcio), Anna Tamminen (Åland United).

Försvarare: Anna Westerlund (Åland United), Natalia Kuikka (Kopparbergs/Göteborg), Anna Auvinen (Inter Milan), Tuija Hyyrynen (Juventus), Katarina Naumanen (KuPS), Emma Koivisto (Kopparbergs/Göteborg), Elli Pikkujämsä (FC Honka).

Mittfältare och anfallare: Eveliina Summanen (Kif Örebro), Ria Öling (Växjö), Olga Ahtinen (LB07), Nora Heroum (AC Milan), Julia Tunturi (Eskilstuna United), Adelina Engman (Chelsea), Iina Salmi (Ajax), Linda Nyman (Kungsbacka), Linda Sällström (Paris Féminines FC), Juliette Kemppi (London City Lionesses), Kaisa Collin (Eskilstuna United), Sanni Franssi (Fortuna Hjørring), Heidi Kollanen (Kif Örebro).

Matcherna:

2.9.2019: Albanien–Finland.

8.10.2019: Finland–Albanien.

7.11.2019: Finland–Cypern.

12.11.2019: Portugal–Finland.

10.4.2020: Finland–Portugal.

14.4.2020: Cypern–Finland.

9 6.2020: Finland–Skottland.

22.9.2020: Skottland–Finland.

– Albanien har en del individuellt skickliga spelare och har längd i laget. De försöker spela fotboll.

"Måsta ta ansvaret"

Signeul bjuder inte på några spelmässiga detaljer för den första kvalmatchen. I Rom ska laget hitta receptet för att spela hem tre poäng.

Framför allt ska Finland komma underfund med hur laget ska göra mål. Laget har blivit nollat i fem av nio landskamper i år och totalt gjort sju mål under 2019.

– Vi har målskyttar i laget, men jag tycker att alla måste ta på sig ansvaret. Linda Sällström kan inte göra alla mål. Alla måste känna att de ska bidra och vilja avgöra.

Efter tre raka EM-slutspel missade Finland mästerskapet som avgjordes 2017. Nu är tanken att Signeul ska leda Finland tillbaka till ett slutspel.

– Jag hoppas att vi kan surfa lite på vågen som damfotbollen skapade under sommarens VM. Vi har en bra trupp och spelarna är i bra klubbmiljöer. Målet är att ta Finland till ett slutspel igen. Det skulle betyda mycket för damfotbollen.

Jakten på en EM-biljett inleds med fyra kvalmatcher i höst.

– Målsättning är tolv poäng. Då får vi en riktigt god jul.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning