Bakad ricotta med tomat

Lyxig bakad ricotta med tomater, parmaskinka, basilikablad och parmesan. Bild: TT

En lyxig, bakad ricotta med tomater, parmaskinka, basilikablad och parmesan.

För 4 portioner, 40 minuter

500 g ricottaost

3 ägg

2 dl grädde

1 krm salt

100 g riven gratängost

1 msk smör till formen

Till servering:

100 g cocktailtomater

1 msk olivolja

4 skivor lufttorkad skinka

basilikablad

flagad parmesan

flingsalt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

1 Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ricotta, ägg, grädde och salt i en bunke. Blanda i den rivna osten.

2 Häll smeten i en smord stekpanna eller form som tål ugnsvärme. Sätt pannan på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda cirka 30 minuter eller tills smeten har stannat och fått fin färg.

3 Fräs tomaterna i oljan cirka 5 minuter.

4 Toppa den bakade ricottan med tomater, parmaskinka, basilikablad och parmesan. Salta och peppra.