Bakad ricotta med tomat

Lyxig bakad ricotta med tomater, parmaskinka, basilikablad och parmesan. Bild: TT

En lyxig, bakad ricotta med tomater, parmaskinka, basilikablad och parmesan.

För 4 portioner, 40 minuter

500 g ricottaost

3 ägg

2 dl grädde

1 krm salt

100 g riven gratängost

1 msk smör till formen

Till servering:

100 g cocktailtomater

1 msk olivolja

4 skivor lufttorkad skinka

basilikablad

flagad parmesan

flingsalt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

1 Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ricotta, ägg, grädde och salt i en bunke. Blanda i den rivna osten.

2 Häll smeten i en smord stekpanna eller form som tål ugnsvärme. Sätt pannan på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda cirka 30 minuter eller tills smeten har stannat och fått fin färg.

3 Fräs tomaterna i oljan cirka 5 minuter.

4 Toppa den bakade ricottan med tomater, parmaskinka, basilikablad och parmesan. Salta och peppra.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning