Bajamaja kanske flygs upp till Kebnekaises topp

Kebnekaise kanske blir en riktig topptoalett. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Ett dass med utsikt kan bli verklighet på Kebnekaises topp, rapporterar SVT Norrbotten.

Turisttrycket på vandringsvägarna upp till Kebnekaise är så stort att det behövs toaletter för att folk inte ska smutsa ned längs lederna.

– Det är väldigt många vandrare som vill upp på Kebnekaise. Vi kan hamna i den situationen att vi måste flyga upp en bajamaja dit, som man har vid stora evenemang som Stockholm marathon och Vasaloppet, säger Ivar Palo ledsamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten till SVT.

Länsstyrelsen har fått önskemål om bajamajor från turistentreprenörer och från samebyar, som inte vill ha sina renbetesmarker nedsmutsade.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning