Bahtas fall avgörs först efter EM

Den svenska långdistanslöparen Meraf Bahta (mitten) får delta i EM i Berlin.Bild: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Beslutet om svenska Meraf Bahta fälls eller frias för att ha missat i sin vistelserapportering kommer först efter EM. Det bekräftar Åke Andrén-Sandberg, ordförande i dopningskommissionen på Sveriges Riksidrottsförbund.

– Fallet med Meraf Bahta kommer att behandlas vid vårt möte på fredag om två veckor. Vi blir fem ledamöter som behandlar ärendet. Sverker Nilsson är jävig eftersom han är det svenska friidrottsförbundets läkare och kommer inte att delta i beslutet, säger Andrén-Sandberg.

Dopningskommissionens ordförande berättar att han i dagsläget inte har någon insyn i ärendet, utan att det fortfarande är jurister som har hand om ärendet. Det är först vid själva mötet den 17 augusti som ledamöterna får full insyn i fallet.

– Jag vet inte mer än jag läst i dagsläget, säger han till TT.

Andrén-Sandberg säger att om långdistanslöparen Bahta fälls så kan hon räkna med att bli av med resultaten från kommande EM.

– Då blir hon av med resultat, prispengar och eventuella medaljer. Dessutom regleras många sponsorkontrakt av eventuella dopningsfällningar.

En idrottare kan bli avstängd i upp till två år om man inte anser att det finns förmildrande omständigheter angående missarna.

TT: Så en fällning på grund av att missat i rapporteringen är lika allvarlig som att fällas för att ha dopat sig?

– Inte moraliskt, men juridiskt, säger Åke Andrén-Sandberg.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33