Bahrain sänker jumbojet på havsbotten för att locka dykare

I augusti är det tänkt att parken ska öppna. Den kommer att täcka ett område på 100 000 kvadratmeter. Den här bilden är från Museo Atlántico utanför Lanzarote. Bild: Gustav Sjöholm/TT

Östaten Bahrain vill locka dykturister till Persiska viken med vad som beskrivs som världens största undervattenspark. Kronan i verket är en Boeing 747 som ska sänkas till botten.

Arbetet med dykparken har redan inletts, enligt landets turistminister Zayed bin Rashid Al Zayani.

"Vi är stolta över att sjösätta det här unika, ekovänliga projektet", säger han i ett uttalande.

I augusti är det tänkt att parken ska öppna. Den kommer att täcka ett område på 100 000 kvadratmeter.

Dykplatsen i Bahrain blir enligt egen utsago den första med en 747. Men det finns gott om andra stukturer som sänkts för att skapa dykplatser. Här är några exempel:

Museo Atlántico: Utanför Lanzarote har konstnären Jason deCaires Taylor skapat skulpturer som står på havets botten sedan 2016. Konstnären ligger också bakom skulpturparker i Grenada och utanför Cancún i Mexiko.

HMAS Brisbane: Utanför Mooloolaba i Queensland på Australiens östkust ligger robotjagaren HMAS Brisbane, som medvetet sänktes 2005 på 28 meters djup.

Angra dos Reis: En sänkt helikopter finns att betrakta utanför Angra dos Reis i delstaten Rio de Janeiro i Brasilien.

HTMS Chang: Det tidigare amerikanska landsättningsfartyget USS Lincoln County såldes till Thailand, där den under namnet HTMS Chang sänktes utanför Koh Chang 2012.

Kronan i verket är en jumbojet av modellen Boeing 747, som är tänkt att vara grogrund för koraller och därmed locka övrigt marint liv.

Att sänka ett flygplan i en miljösatsning kan tyckas lite motsägelsefullt, men de ansvariga lovar att plocka bort allt miljöfarligt från 747:an innan den sänks – exempelvis bränslesystem, plast och hydraulik.

För att även mindre erfarna dykare ska kunna betrakta flygplansvraket kommer det att placeras i en vinkel med nosen uppåt.

Förutom flygplanet ska det finnas en kopia av ett "traditionellt pärlhandlarhus" på botten, omkring 25 gånger 25 meter, och i en andra fas vill Bahrain sänka flera fartyg och ställa ut skulpturer i dykparken.

En Boeing 747 på land. Bild: Markus Schreiber/TT-AP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning