Svenska kulturministern blixtinkallar teaterchefer efter #metoo-uppropet

Alice Bah Kuhnke har kallat till sig chefer för bland annat Kungliga operan i Stockholm. Bild: Mostphotos

Efter uppropet i Svenska Dagbladet har kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) kallat till sig cheferna för Dramaten, Riksteatern och Kungliga Operan till ett möte på förmiddagen.– Det som pågår är helt oacceptabelt, säger hon till TT.

Klockan 11.30 i dag kommer kulturministern att träffa vd:arna för de tre nationalscenerna för ett möte. Redan i går kväll berättade hon om planerna, och att se till att mötet blev av så snabbt som möjligt var något hon "med självklarhet" prioriterade. De tre cheferna har också stuvat om i sina kalendrar för att genomföra mötet.

Hon säger att hennes förtroende för nationalscenerna är omskakat:

– De grova övergrepp som nu är offentliga är ytterst allvarligt. Alla statliga verksamheter har de högsta kraven på sin arbetsmiljö, och det är helt oacceptabelt att detta pågår.

Bah Kuhnke ser flera samspelande strukturer som skapat förutsättningar för att övergreppen fortsätter:

– Tystnadskulturen är en kraftigt bidragande orsak. Den är en del av arbetsmiljön, som högsta ledningen ansvarar för.

Alice Bah Kuhnke har också talat med ordförandena för nationalscenerna och kommer att ha möten även med dem under dagen eller morgondagen. Hon säger att det varit tydligt att cheferna förstått allvaret i situationen, och att hon kommer att upprepa detta under samtalen:

– Jag vill markera det oacceptabla i det som nu avslöjats, och det kommer jag att göra med kraft och med tydlighet. Jag kommer att ställa tuffa frågor om vad de har känt till och hur de agerat, och vilka förändringar de ska driva framöver.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46