Slut på delade Netflix-konton utanför hemmet

Netflix vill att fler ska betala för sina abonnemang och stryper möjligheten att dela lösenord gratis. 

Netflix vill att fler ska betala för sina abonnemang. Arkivbild.
24.05.2023 16:20 UPPDATERAD 24.05.2023 16:41
I dag är varje Netflixkonto kopplat till ett hushåll där det är tillåtet att skapa fem olika profiler. Netflix definierar ett hushåll som fem personer som bor tillsammans, men det är vanligt att även vänner och bekanta eller utflugna barn kan ta del av kontot – och det är det som företaget nu vill stoppa.
I dagarna kommer finska Netflixanvändare få ett mejl från strömningsjätten där de uppmanas att begränsa antalet personer som har tillgång till kontot. 

”Rimligt”

Beslutet att begränsa möjligheten att dela sitt lösenord med andra har redan införts i en rad andra länder, och att företaget gör så är inte helt ologiskt, tycker Mattias Bergqvist, tv-expert på Expressen och frilansjournalist:
– Netflix som företag måste få fler användare. Och med tanke på företagets egna beräkningar, att så många som 100 miljoner användare använder delade lösenord, så är detta fullt rimligt, säger han.
Enligt BBC har Netflix förlorat omkring en miljon abonnenter i Spanien sedan lösenordsbegränsningen infördes där. Men att företaget skulle tappa motsvarande mängd kunder i andra länder tror Bergqvist inte kommer att ske.
– Men sett ur ett användarperspektiv kan det här naturligtvis initialt bli krångligt. Man kanske vill ge lösenordet till svärföräldrar som är pensionärer och kanske inte har råd. Det är klart att några kanske kommer att surna till och säga upp sina abonnemang, säger han.

Hålla koll

Enligt ett pressmeddelande från Netflix kan man köpa till en extra medlem utanför hushållet. I andra länder har användare vid lösenordsdelning ombetts bekräfta sin identitet via sms.
Enligt Mattias Bergqvist är företaget dock först ut bland strömningsjättarna med just den här typen av lösenordsbegränsning.
– På det här sättet, ja. De övriga kommer helt säkert att hålla koll på hur det går, men jag tror inte att de kommer att följa efter direkt. Netflix är marknadsledaren globalt, så det här blir ju så klart ett slags testfall, säger han.

Fakta | Netflix nya villkor för användare

Strömningsjättens användare i Finland (och i ytterligare 102 länder) får i dagarna ett mejl där företaget meddelar att kontot "endast är till för att delas med medlemmar i det egna hushållet".
Användarna uppmanas att se över sina konton och föra över den profil som inte tillhör hushållet till ett nytt abonnemang och logga ut användare som inte ska ha åtkomst till kontot.
Alternativt kan man köpa till en extra medlem utanför hushållet.
Möjligheten att dela lösenord gratis med andra utanför familjen har tidigare strypts i länder som Kanada, Nya Zeeland, Sydamerika, Portugal och Spanien. USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och de nordiska länderna finns bland de länder som står nu på tur.
Netflix har 233 miljoner användare världen över, och räknar med att ytterligare 100 miljoner hushåll ska tillkomma genom den nya lösenordsbegränsningen.
Källa: Källa: Netflix

ANDRA LÄSER