Anna-Lena Laurén: Demonstrationen i Moskva första segern för Navalnyj på flera år

Dagens demonstration i Moskva blev en politisk seger för Aleksej Navalnyj. Det var första gången på fem år som oppositionsledaren lyckades få ut flera tusen människor på gatan.

Utmanar makten. Kravallpoliser stoppar och bär i väg en kvinna under gårdagens demonstration i Moskva.
Anna-Lena Laurén
26.03.2017 19:45 UPPDATERAD 26.03.2017 20:20
MOSKVA Det skulle inte bli en utpräglad demonstration – det skulle bara bli en promenad i det vackra vårvädret. Det sade organisatören, den oppositionella ryska stjärnbloggaren Aleksej Navalnyj.
Men han visste mycket väl vad han gjorde. Han använde sig av en för den ryska oppositionen beprövad metod: att få makten att framstå som löjlig.
För när bilder sprids av till exempel hur fyra kravallutrustade elitsoldater bär i väg en ung kvinna, klädd i ljus vårjacka och häftigt kramande sin handväska – då framstår makten som direkt skrattretande. Övervåld mot fredliga demonstranter är obehagligt, men det är också löjligt eftersom det säger så mycket om sina utövare.
Tidigt stod det klart i går att det skulle bli en riktig demonstration mot korruption i Moskva, trots att den inte hade fått tillstånd. Navalnyj valde att i stället kalla det en promenad, men i praktiken handlade det om en demonstration och inget annat. Flera tusen människor strömmade till, betydligt fler än arrangörerna själva troligen hade räknat med. Större delen av dem samlades på Pusjkintorget.
– Jag är stolt över er alla som visar världen att Ryssland inte är ett förlorat land. Att ryssar inte vill leva på det här sättet. Är ni också stolta? frågade Aleksej Navalnyj i ett improviserat tal som han höll innan han greps och fördes till polisstationen.
Folk svarade med att hoppa jämfota och ropa:
– Den som inte hoppar är en björn!
Björn på ryska är medved, det vill säga udden var riktad mot premiärminister Dmitrij Medvedev. Navalnyjs antikorruptionsfond har nyligen publicerat en film om hur Medvedev via olika intrikata ägarsystem har knutit till sig fyra lyxresidens, tre herrgårdar och två jakter. Sammanlagt uppgår de till ett värde av motsvarande över 1,1 miljarder euro, enligt de här uppgifterna som Medvedev själv har valt att inte kommentera alls.
Över 700 människor greps, vilket eventuellt är rekord i det moderna Rysslands historia. Så många personer greps inte ens på den beryktade Bolotnajademonstrationen i maj 2012, som mynnade ut i våld och ledde till nya repressiva demonstrationslagar.
Sist flera tusen personer demonstrerade i Moskva var mot kriget i Ukraina 2014. Då gick allt fredligt till.
Varför valde regimen att reagera så kraftigt? En orsak är att missnöjet med den hostande ekonomin och sänkta levnadsstandarden i Ryssland växer. En stor del av demonstranterna var unga, men många var också äldre personer som demonstrerade mot låga pensioner och höjda priser. Det är ett problem som Putinregimen är mycket medveten om – därför att det är farligt problem för dem. Det här väljarsegmentet kan de nämligen inte vara utan.