Badvarmt vatten dödligt för strömming vid Drumsö

Tisdagens fiskdöd av varmvattenpulsen vid Sundholmens kraftverk antas mest ha varit strömming. Bild: Helen / Mostphotos

Sundholmens kraftverk pumpade ut 38-gradigt badkarsvarmt vatten i havet – men det dog strömmingen av.

Det var sannolikt ett större strömmingsstim som strök med vid ett utsläpp från energibolaget Helens kraftverk vid Sundholmen.

På tisdagskvällen flöt död fisk i större mängder upp i viken kring Drumsöbroarna. Orsaken var att kraftverket vid ett produktionsstopp av misstag pumpade ut 38-gradigt kylvatten under omkring en halv timmes tid. Helen meddelade om miljöskadan på tisdagen.

Strömmingen rör sig som art i större stim och ett sådant kan ha råkat in i varmvattenvirvlarna, säger marinbiologer som HBL har talat med. Strömmingen betecknas som en späd och spröd fisk, känslig både för variationer i vattnets temperatur och salthalt.

– Tur i oturen att det hände den här tiden på året och inte under vårarna när strömmingen kommer in i större mängder för att leka i vikarna i Helsingfors, säger forskare Jukka Pönni vid Naturresursinstitutet Luke.

Pönni har specialiserat sig på strömmingspopulationer. Men det kortvariga varmvattenutsläppet vid kraftverket är en lokal olycka som inte kommer att ha någon betydelse för strömmingsbeståndet, säger han. Värre hade följderna kunnat vara om kraftverket hade bränt av en större lekplats för fisken.

Ett kylvattensutsläpp eller någon annan värmekälla lockar ofta under normal drift till sig ungfisk av strömming för att tillgången på föda, som plankton och vattenloppor är större där.

Drumsö bro är Helsingfors mest populära plats för fritidsfiskare som tackelfiskar strömming. Men tackel – en serie blanka krokar utan agn – kan man på en kort stund dra upp en hink strömming, säger Jukka Pönni.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning