Badstranden i Westend väntar på besökare

Njuter av solen. Lea och Mika besöker den nyrenoverade stranden för första gången och gillar stället, men önskar att det fanns en kiosk eller ett kafé på området. Bild: Niklas Tallqvist

Sanden är ny, viken är muddrad, klätterställningen väntar på unga besökare och motionsplatsen intill på lite äldre. Men det är glest mellan badgästerna vid Westends badstrand i slutet av juni.

Solen skiner inbjudande, men vinden från havet är dessvärre ganska sval. Det påverkar folks intresse för att njuta av den nyrenoverade och moderna badstranden i Westend. Endast ett tiotal besökare har slagit sig ned på stranden, medan betydligt flera går, joggar eller cyklar förbi längs strandpromenaden i Esbo.

Linda Appelqvist kommer gående med sina fyra barn och tar sikte på lekplatsen, som liknar ett segelfartyg. Några baddräkter har de inte med sig, men nog picknicklunch och snart har barnens mormor, som bor helt nära, lovat komma med nybakad kaka till efterrätt.

– Stranden har blivit jättefin nu när staden har piffat upp den. Vi kommer ofta hit för att äta lunchen som vi har med och de yngre barnen trivs vid klätterställningen, säger Appelqvist.

Hon störs inte alls av trafikbruset från Västerleden, som går helt intill stranden.

– Det känns inte alls som att vi sitter bredvid en motorväg. Men vi får se hur stället förändras om det planerade lyxhotellet byggs här bakom, säger hon lite bekymrat.

Ingen trängsel. Klätterställningen på Westends badstrand har blivit Dominic och Angelina Appelqvist favoritlekplats, så mamma Linda Appelqvist packar gärna lunchen i strandväskan och kommer hit ut. Bild: Niklas Tallqvist

Efterlyser kiosk

Ett ungt par ligger på en filt i sanden och njuter av den vackra förmiddagen. Lea och Mika bor i Mattby och har åkt några hållplatser med lokalbussen till Westend för att kolla in den nya badstranden.

– Vädret såg lovande ut i morse, så vi valde att komma hit. I kväll väntar kvällsskiftet på jobbet, så det gäller att njuta nu, säger Lea.

– Jag var här en gång förra sommaren, ute på klipporna på udden, för då jobbade grävmaskiner på stranden. Nu är här trivsamt och vi gillar att man snabbt kan komma hit med buss, säger Väisänen.

De uppskattar att det finns dusch och en container med toaletter intill skogskanten och hoppas att det kommer mera service när folk hittar stranden.

– Ett litet kafé eller en kiosk där man kan köpa glass skulle passa bra här, funderar de unga.

En snabb inspektion av toaletterna visar att det ser bättre ut än vad det är – alla tre dörrarna är låsta. Enligt pappersarket som miljömyndigheten i Esbo hängt upp på väggen är badvattnet av god kvalitet, men endast 15 grader varmt.

Bild: Ksf Media

Stadsbornas vardagsrum

Esbo stad ska under de tre kommande åren satsa på att göra strandpromenaden till en rekreationsplats, främst för stadens egna invånare, men på lång sikt tänker man också att den ska kunna locka turister. Projektchef Lennart Pettersson, som har ansvaret för att rusta upp strandpromenaden i Esbo så att den blir stadsbornas nya vardagsrum, är nöjd med hur projektet artar sig.

– Esbo har en fantastisk strandlinje som vi hittills inte har utnyttjat maximalt. Vi vill göra den tillgänglig för alla stadsbor, så att de kan tillbringa sin fritid vid havsstranden och njuta av naturen där, säger Pettersson.

Högst på Esboborna önskelista finns något så grundläggande som flera bänkar att sitta på och fungerande toaletter året runt. Också de nya toaletterna i Westend ska fungera snart.

– Stadsborna drömmer också om att det fanns offentliga bastur längs strandpromenaden, moderna bastur enligt modell från Helsingfors, som Löyly och Allas. Ännu finns inga konkreta planer på en sådan bastu, men jag hoppas att läget är ett annat inom tre år, säger Pettersson.

Stadens fokus kommer att ligga på de delar av strandpromenaden som ligger på gång- och cykelavstånd från metron, som förhoppningsvis startar i september. Badstranden i Westend rustades upp i fjol, till hösten står Mellstens badstrand i tur.

– Nu är badstranden i Westend fin och modern. Vi har gjort en grundlig miljörenovering så att stranden ska motsvara dagens krav, säger Pettersson.

Strandpromenaden i Esbo går från Gallen-Kallela-museet på Linudden i öster längs strandlinjen hela vägen upp till Köklax i väster. Sträckan är 40 kilometer lång.

Längs Strandpromenaden finns 16 kaféer eller restauranger, 11 badstränder, 10 naturstigar och 7 bryggor för skärgårdsbåtar.

HBL kommer i sommar att åka längs med Strandpromenaden och göra nedslag på nya, intressanta eller välbesökta ställen.

2. Badstranden i Westend

Stranden vid Bredviken ligger strax söder om Västerleden, ett stenkast från Westendstationen, som är en livlig busshållplats i Esbo.

Esbo stad har under det gångna året rustat upp badstranden, bytt ut sanden och muddrat den tidigare igenvuxna stranden, så att vattnet cirkulerar bättre.

Service: På stranden finns en lekplats, en motionsplats, toaletter i en container och duschar. I planerna ingår också omklädningsbås, en gästbrygga för fritidsbåtar och en kiosk, men de förverkligas ännu inte i år.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning