Både tillväxt och oro på Island

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Den isländska ekonomin växer så snabbt att det finns en viss risk för överhettning, uppger centralbankschefen Mar Gudmundsson. Risken för en krasch likt den som inträffade 2008 anses ändå vara låg.

Den isländska ekonomin växte med 7,2 procent förra året – en siffra som tillhör de största i världen. Det är framför allt ökad turism som skapat tillväxten, men även löneökningar, nya investeringar och en byggboom har bidragit.

– Det kan bli en överhettning. Det är därför vi har en förhållandevis sträng monetär policy, säger centralbankschefen Mar Gudmundsson.

Kraschen 2008 inträffade i oktober, efter en lång period av snabb tillväxt och överdriven optimism såväl gällande lån som utländska satsningar. Kort innan bankerna gick under hade de sammanlagda åtaganden varit värda mer än tio gånger så mycket som hela Islands bruttonationalprodukt.

Den plötsliga isländska krisen följdes av en djup lågkonjunktur och ett räddningspaket från Internationella valutafonden. Dagens banker har inte alls tagit risker på samma sätt och har knappt någon internationell verksamhet, uppger centralbankschefen.

– Tillväxten som vi ser nu, boomen vi ser, den är inte kreditdriven, säger Mar Gudmundsson.

Isländska centralbanken slog på onsdagen fast att styrräntan ligger kvar på 5,0 procent, men att man ska hålla extra bra koll på inflationen. Den låg på relativt blygsamma 1,9 procent i februari.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00