Både semesterpengar och julgubben figurerade i debatten om skuggbudgetar

Bild: Markku Ulander

Oppositionens skuggbudgetar debatterades i plenum på onsdagen – i en rätt förutsägbar debatt.

Det avtal som förlängt arbetstiden med tre dagar, hållit lönerna nere och skurit ner offentliga sektorns semesterpengar har hamnat i centrum i vänsterpartiernas skuggbudgetar. SDP vill att semesterpengen ges tillbaka och Vänsterförbundet vill skrota hela konkurrenskraftsavtalet. Finansminister Petter Orpo svarade att avtalet gjorts mellan arbetsmarknadsparterna och undrade om partierna inte respekterar avtalssamhället.

– Vi respekterar det, men det här var en fullständig travesti på vad ett avtalssamhälle är, sade Aino-Kaisa Pekonen (VF) och ansåg att det var regeringens utpressning som lett till att det föddes, och att det därför också kan upplösas.

SDP:s Antti Lindtman sade att läget förändrats sedan avtalet slöts. SDP anser nu att alla bör ta del av tillväxten och att semesterpengarna nu kan återbördas.

Enligt konkurrenskraftsavtalet ska semesterpengen vara en tredjedel lägre för offentligt anställda ännu nästa år och därpå följande.

De sex oppositionspartierna presenterade sina skuggbudgetar i riksdagen och finansminister Petteri Orpo (Saml) och statsminister Juha Sipilä (C) kommenterade dem.

Orpo hittade goda saker i alla skuggbudgetar men riktade hård kritik särskilt mot de största oppositionspartierna SDP och De gröna.

– Det är bra att SDP också vill sänka dagvårdsavgifterna och värna om småinkomsttagare. De gröna värnar om utbildningen och det är bra, där har också regeringen satsat mer, till exempel med 30 miljoner för de grundskolor som ligger på utmanande områden, sade Orpo.

Han berömde SFP:s förslag om skattelättnader men riktade kritik mot VF.

– Ni är åtminstone konsekventa med skattehöjningar, och medger det själva. Det är konsekvent av er men det får ni behålla, sade Orpo och tillade att det tycks finnas "allt möjligt trevligt i julgubbens säck" i vänsterpartiernas förslag

Li Andersson (VF) svarade med att hon anser att det är ologiskt att Orpo tycker att man inte har råd med stående kostnader som att höja stöd och bidrag.

– Samtidigt har regeringen råd med bestående inkomstbortfall. Det är tydligt att skattelättnader som gynnar de rika mest är en prioritet, säger Andersson.

Orpo kritiserade också både SDP och De gröna för att bygga sina intäkter på "oklara förhoppningar om åtgärder mot grå ekonomi", och kallade SDP:s förslag om att använda pengar som ligger i Sitras balansräkning för "stöld", och flera i regeringsledet stämde in. SDP:s Antti Lindtman sade att Sitras medel borde användas för inhemska engångssatningar, inte för löpande kostnader.

Ville Niinistö (Gröna) köpte inte Orpos och Sipiläs ord om att regeringen satsar på utbildningen "nu när ekonomin ger utrymme för det".

– Ändå fortsätter ni också nästa år med indexfrysningen för universiteten. Vilken bild ger det till forskarsamfundet, sade Niinistö.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03