Både modernt och medeltida

Sympatisk best. Durotan (Toby Kebbell) i Warcraft: The Beginning. Bild: Okänd

Hur gör sig datorspelet Warcraft som film?

Action/Fantasy

Warcraft: The Beginning

Regi: Duncan Jones. Manus: Chris Metzen, Duncan Jones, Charles Leavitt. Foto: Simon Duggan. Musik: Ramin Djawadi. I rollerna: Travis Fimmel, Ben Schnetzer, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper, Toby Kebbell.

Mycket verkar känt och konventionellt när ett populärt datorspel blivit filmen Warcraft: The Beginning, regisserad av Duncan Jones som är ingen annan än David Bowies son. Som så många filmer om kosmiska kamper börjar den med en dov speakerröst som förkunnar en förestående uppgörelse mellan två riken och raser.

Men var och när utspelar sig handlingen? Trots att Warcraft delvis kan påminna om intergalaktiska äventyr med inslag av magisk teknologi noterar man en uppenbar "retrohållning" som förankrar filmen i ett mytiskt och barbariskt förflutet. De anfallande orcherna är djurlika bestar med betar i underkäken och med spetsiga öron likt satyrerna och faunerna. Försvararna är ett utpräglat människosläkte som bor i det fridfulla Azeroth där arkitekturen, klädseln och vapnen associerar till en forntid som kan föra tankarna till Niebelungenlied och Arthursagan. Också om krigarnas rustningar är av färskare datum. Dessa sagor saknade ju inte magiska element som ändå kändes enklare och mer magiska.

Orchernas värld Draenor är döende och befolkningen måste finna en ny boningsort. Det är trollkarlen Gul'dan (Daniel Wu) som förenar klanerna till armén Horden och som genom att använda magin Fel öppnar en portal till en annan värld, Azeroth där människorna bor. I själva verket är det trollkarlen som tillintetgjort orchernas värld men den hygglige klanledaren Durotan (Toby Kebbell) och alla andra är omedvetna om hans dubbelspel.

I Azeroth råder full beredskap inför anfallet men också där förekommer falska gudar som gör fronten splittrad. Kungen Llane (Dominic Cooper) och befälhavaren Lothar (Travis Fimmel) förlitar sig på Väktaren (Ben Foster) och hans krafter utan att veta att han demoniserats och korrumperats. Den som måste återställa ordningen är den unge lärlingen Khadgar (Ben Schnetzer). En förmedlande position mellan de båda rikena intas av Garona (Paula Patton), till hälften orch och till hälften människa försedd med huggtänder.

De blodiga och i motion capture-teknik gjorda datoranimerade bataljer som följer är barnsliga och utdragna. Av något större djup präglas inte heller persongalleriet även om de fantasifullt utformade orcherna är en triumf för design- och makeupavdelningen.

Det är naturligtvis pampigt och utdraget som alla liknande äventyr i dag. På matinéfilmernas gyllene tid berättades historier om Blixt Gordon och Buck Rogers på en dryg timme även om de tillverkades i serieform. Också Warcraft: The Beginning är mycket riktigt bara början. Den hygglige Durotans lille son undkommer som Moses i vassen. Fortsättning följer.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning