Både kärlek och kängor till Ikea och Kamprad

Regissören Erik Gedeon, som gör sin första pjäs i Finland, är först och främst intresserad av en bra berättelse, och Ingvar Kamprads är en sådan. – Kamprad är en så intressant figur, han är samtidigt så normal och så unik att han måste upp på scen, säger han. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

När Ingvar! har premiär på Svenska teaterns stora scen på onsdag blir det inga sånger om kärlek, däremot om produktutveckling, vinst och ränta. Ikea-musikalen driver friskt med den svenska självbilden om svenskarna som smartare, snyggare och bättre än de övriga nordborna.

Musikalen har tidigare spelats i Tyskland och i flera olika städer i Sverige, men när den svenske regissören Erik Gedeon nu sätter upp den på Svenska teatern känner han sig ännu friare att driva med den svenska folksjälen och skillnaderna och relationen mellan Finland och Sverige.

– Det blir ännu mer fokus på Sverige än tidigare och folkdräkterna och den svenska nationalhymnen är med för första gången. Jag tror att publiken kommer att uppskatta ironin och satiren kring bilden av Sverige, både självbilden men också den finska bilden av Sverige, säger Gedeon, som gör sin första pjäs i Finland.

– Finland är ett spännande land på många sätt; samhället med sina språkfronter och de ekonomiska och politiska svängningarna.

Ingvar! är en underhållande samtidssatir som både hyllar och driver med både den svenska självbilden och Ingvar Kamprads livsverk Ikea – kängor ges till höger och vänster och både jantelagen, Pippi och Nobel får sig en omgång. Kanske är det därför förhandsintresset varit stort också bland finskspråkiga, som gärna driver med storebrors-Sverige. Men Gedeon påpekar att pjäsen också har ett tragiskt djup.

– Det är helt tydligt en satir som handlar om Ikea och Kamprad, men framför allt om kapitalism. Ikea har skapat mycket välfärd, men också fått många andra möbelhandlare att stänga sina dörrar, säger han.

Synar kapitalismen

Synandet av kapitalismen har varit genomgående i sångdramat sedan pjäsen sattes upp första gången 2009, men temat har blivit allt mer angeläget sedan dess. Kapitalismen kanske inte kan avvecklas, men den måste åtminstone utvecklas i en mer hållbar riktning.

– Jag tycker att temat blir allt större i vår tid. En svensk journalist skrev nyligen att ordet demokrati borde vara ett verb, att det inte är något vi har utan något vi måste skapa varje dag. Detsamma gäller kapitalism, vi har inte automatiskt en fungerande kapitalism utan alla måste värna om hur den utvecklas, säger Gedeon.

Kapitalismen kan inte bara fungera enligt efterfrågan, utan måste också vara mänsklig och rättvis.

– Också vi enskilda små kapitalister måste ta ansvar. Vilka produkter vill vi stötta, vilka varor och företag vill vi att finns kvar om några år? Var vill vi spara pengar och var vill vi ge lite extra? Hur mycket kastar vi bort och hur mycket värnar vi om miljön? frågar sig Gedeon.

Biografiskt innehåll

Musikalen har fritt lånat material från biografin om Ingvar Kamprad, Historien om Ikea av Bertil Torekull. Själv har Kamprad inte sett musikalen, trots att han varit inbjuden.

– Han är visst inte någon kulturmänniska, Bertil visste inte om han någonsin varit på teater. Kanske skulle det bli en chock för honom att börja med att se sig själv på scen, säger Gedeon.

Det som gör den speciell är att alla roller är likvärdiga, utöver karaktären Ingvar utgör skådespelarna en sjungande kör börsmäklare. I början var det ovant för skådespelarna att inte ha en tydlig karaktär att spela.

– Vem är jag? frågade de, och jag sade att "du är del av en grupp, räcker inte det?". Genom att inte ställa ut enskilda individer som stjärnor, inte ens Ingvar, vill vi betona att det är vårt samhälle som är den egentliga kärnan just nu. Om vi vill uppnå demokrati och en rättvis kapitalism så måste vi göra det tillsammans, snarare än att hoppas på någon enskild frälsare.

Hösten 2017 sätts musikalen upp på Wasa Teater.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning