Både Bottas och Hamilton fick punktering - Hamilton vann ändå

Lewis Hamilton fick punktering på sista varvet men engelsmannen vann ändå. Bild: Andrew Boyers/Lehtikuva

GP i Silverstone följde manuskriptet hela vägen. Eller nästan hela vägen. Lewis Hamilton ledde med stallkamraten Valtteri Bottas i hasorna. Men där eftermiddagen i England slutade med succé för Hamilton blev veckoslutet en stor missräkning för Bottas.

Som vanligt startade Lewis Hamilton i pole position efter att han under lördagen varit kvalsnabbast av alla. På hemmabanan Silverstone i Storbritannien tog han säsongens tredje raka seger, den 87 totalt i F1-sammanhang, efter att ha korsat mållinjen först efter 52 varvs körning. Nu har 35-åringen vunnit flest race från pole position genom F1-historien, 20 till antalet.

Men den här söndagen bjöd på stor dramatik.

I slutet av tävlingen, med bara två varv kvar att köra, började flera förare att få punktering.

Först var det Lewis Hamiltons stallkamrat i Mercedes, Valtteri Bottas, som ådrog sig punktering och ungefär samtidigt drabbades även McLarens Carlos Sainz, Jr av samma otur.

Sedan på det sista varvet, i ledning före Max Verstappen, drabbades även Lewis Hamilton. Luckan ner till nederländaren krympte och krympte, men britten höll distansen ut och tog segern.

– När jag hörde om Valtteris punktering kollade jag på mina egna däck och de såg bra ut, men så kom punkteringen. Jag försökte bara köra sakta och lyckades de sista två kurvorna. Jag höll mig ändå lugn. Tack gode gud för att det gick vägen, säger Lewis Hamilton, som tog sin sjunde seger genom karriären på Silverstone, i Viasats sändning.

Han hade som sagt turen på sin sida. Verstappen tog nämligen ett depåstopp strax före punkteringen och hade förmodligen vunnit om han kört hela vägen in.

– Han hade tur och jag hade otur. Det var en jämn tävling och jag är nöjd med att bli tvåa, det är en bra tävling från mig, säger Verstappen.

Trea blev Ferraris Charles Leclerc. Valtteri Bottas blev bara elva.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning