Bäddat för tidernas myggsommar

Det kan löna sig att hålla myggnätet stängt under tältsemestern. Bild: Mostphotos

Försommarvärmen bäddar för en präktig myggsommar eftersom det fortfarande är fuktigt i naturen, men än är det för tidigt att oroa sig. Håller värmen i sig utan att det regnar de närmaste veckorna kommer en del av mygglarverna att torka ihjäl.

Förutsättningarna är goda för att det ska bli en häftig myggsommar. Det säger Ilari Sääksjärvi, professor vid enheten för biodiversitet vid Åbo universitet.

– Mygglarver behöver vatten och värme. För närvarande finns det gott om smält- och regnvattenpölar samtidigt som värmen kommit. Det skapar goda förutsättningar för en kraftig myggsommar, säger han.

Sääksjärvi påminner om att myggläget kan variera stort också på ett litet område.

– Därför är det riktigt svårt att förutse hur myggsommaren kommer att bli, säger han.

Också insektsforskaren och myggexperten Reima Leinonen vid Kajanalands NTM-central säger att det inte går att göra upp någon egentlig myggprognos, helt enkelt för att ingen finansierar kartläggning eller uppföljning av mygglarvernas förekomst.

I Lappland är det bäddat för ett sant mygginferno i år. Bild: Mostphotos

Han håller med Sääksjärvi om att förutsättningarna för en häftig myggsommar är goda, men det är ändå ingen garanti.

– Det hänger på försommarvädret. Just nu finns både gott om pölar för larverna att utvecklas i och den värme de behöver för att utvecklas snabbt. Men skulle det inte regna alls de närmaste veckorna finns risken att en del pölar torkar ut. Där det sker dör larverna, säger Leinonen.

I Lappland är det bäddat för ett sant mygginferno i och med att snön låg kvar på många håll tills alldeles nyligen, men i veckan har det varit över 26 grader också längst i norr, vilket sätter oerhörd fart på snösmältningen. Det betyder att mygglarver kommer att utvecklas fenomenalt i tusentals små gölar och pölar.

– Det är viktigt med värme, men fuktigheten är helt avgörande. I Lappland finns det alltid pölar där fukten bevaras i tre veckor även om det inte regnar. Där det är både varmt och fuktigt blir det en kraftig myggsommar, säger Leinonen.

I söder hinner många sötvattenpölar torka i värmen, och här finns inte annars heller lika gott om gynnsamma livsmiljöer för mygg som i norr. Men även om myggorna kan vara så gott som försvunna en torr sommar tar de aldrig slut.

– Om pölen torkar ut innan larverna kläckts kan äggen hålla ett mellanår, och flytta fram kläckningen till följande år. Det betyder ändå inte att det blir dubbelt upp med mygg det året, säger Leinonen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning