Bäddat för gräl när världstoppen samlas – G20-mötets huvudnummer hotar gå i stöpet

President Donald Trump och hans ryske kollega Vladimir Putin i Helsingfors i somras. Enligt planerna träffas de igen i Buenos Aires. Arkivbild. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

G20-mötets tema om rättvis och hållbar utveckling riskerar att helt hamna i skuggan av gräl och dispyter. De såriga relationerna är många när stats- och regeringschefer samlas i Argentina på fredag.

Stänger USA:s ledare dörren för Rysslands? Kommer den saudiske kronprinsen att undvika Turkiets president? Blir det gräl om handelsfrågorna?

De ledare som möts i Buenos Aires på fredag representerar inte bara världens största och mest inflytelserika ekonomier, länder som står för 85 procent av den globala bruttonationalprodukten. De är även aktiva spelare i några av samtidens mest infekterade och omskrivna dispyter.

Liksom vid G7-mötet i somras hotar konflikterna att helt överskugga toppmötets agenda.

Robotavtal och ukrainsk skärmytsling

Bland annat riskerar ett av G20-träffens planerade huvudnummer, samtalet mellan ärkerivalerna USA:s och Rysslands presidenter Donald Trump och Vladimir Putin, att gå i stöpet. Trump har hotat ställa in mötet efter Rysslands angrepp mot ukrainska fartyg vid Kertjsundet nära Krimhalvön i helgen, enligt tidningen The Washington Post.

Blir träffen ändå av har de båda presidenterna en diger ämneslista, som bland annat omfattar spänningarna kring nedrustningsavtalet INF. Trump har varnat för att USA planerar att skrota avtalet från 1987, som rör avveckling av de medel- och kort distansrobotar som skapade oro för kärnvapenkrig i Europa på 1980-talet. Detta eftersom USA anser att Ryssland redan brutit mot avtalet genom att utveckla den aktuella robottypen.

Journalistmord och åtalshot

Två som lär undvika varandra i korridorerna är Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, rapporterar tidningen New York Times.

Mordet på den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul har lämnat den redan tidigare komplicerade relationen mellan stormakterna ännu sårigare.

Men de två kanske inte ens får en chans att springa på varandra. Argentinska åklagare överväger nämligen att åtala kronprinsen för krigsbrott och tortyr om han reser till Buenos Aires, uppger The Guardian. Argentinas president Mauricio Macri har hittills dock inte kommenterat uppgifterna med mer än att Mohammed bin Salman förväntas närvara vid toppmötet, enligt en källa till tidningen.

Strafftullsförhandling

G20-mötet skuggas också av brexitoro och flera lågintensiva handelskonflikter. I veckan gjorde USA:s president ännu ett utspel gentemot Kina då han hotade att bland annat ytterligare höja redan införda importtullar på vissa kinesiska varor. Och om inte Kinas president Xi Jinping öppnar landet för amerikansk konkurrens så väntas Trump tullstraffa allt som Kina exporterar till USA, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Det sätter press på den kinesiska ledaren, vars manöverutrymme i frågan om tullar är sämre än USA:s, eftersom USA köper mer från Kina än tvärtom.

De tjugos grupp består av Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, USA och EU.

Flera av länderna inom G20 är inblandade i en eller flera konflikter med andra medlemsländer, här är en lista på några av dispyterna.

• USA:s president Donald Trump har retat upp stora delar av världssamfundet med sin protektionistiska handelspolitik. Vidare förs en lågintensiv konflikt med Ryssland för bland annat Kremls inblandning i USA:s presidentval 2016.

• Ryssland har sedan annekteringen av Krimhalvön mött allt större protester från bland annat EU som infört ekonomiska sanktioner mot landet. Kriget i Syren har dessutom prövat landets relation med Turkiet.

• Tonläget mellan Turkiet och USA har stegrats under hösten. Konflikten om den tidigare fängslade amerikanske pastorn Andrew Brunson fick president Trump att hota om sanktioner – vilket bidrog till att Brunson frigavs. Turkiets relation med Saudiarabien har samtidigt gått från komplicerad till iskall efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

• Saudiarabien och kronprins Mohammed bin Salman har mött kraftiga reaktioner från stora delar av världssamfundet efter mordet. Lägg därtill landets inblandning i kriget i Jemen som lett till att flera EU-länder, däribland Tyskland och Danmark stoppat vapenexporten till oljenationen.

• Utöver handelskriget med USA anklagas Kina återkommande för brott mot mänskliga rättigheter. Förtrycket mot den muslimska minoriteten uigurer i delstaten Xinjiang har kritiserats skarpt av flera västländer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning