Bäddar vi för terrordåd?

När vårt folk är så delat ifråga om att inkludera eller kasta ut de svagaste av svaga behöver vi beslutsfattare som är rakryggade och inte slår de redan slagna.

Fega kallar man dem, männen från krigshärdar som spränger oskyldiga i luften i våra västländer. Men om man använder dödligt våld är man kanske snarare starkt förtvivlad och bitter mot de människor som lever sina vanliga, trygga liv i eget land, landet man själv (eller ens föräldrar som i Manchester-fallet) flytt till i hopp om att få bygga upp just ett sådant vanligt tryggt liv?

Detta skulle förklara valet av mål: man angriper inte makthavarna utan dem som symboliserar den trygghet man förgäves sökt hos oss.

FNB-intervjun med svenska traumapsykologen Frida Johansson Metso (HBL 23.5) kunde inte ha kommit lämpligare. Hon talar om hur våra främlingsfientliga regler "håller patienten kvar i psykisk ohälsa och skapar psykisk ohälsa där den inte tidigare fanns". Hon säger rakt ut att dagens flyktingpolitik är "det värsta som kan göras med tanke på integrationen".

När vårt folk är så delat ifråga om att inkludera eller kasta ut de svagaste av svaga behöver vi beslutsfattare som är rakryggade och inte slår de redan slagna. Att medvetet öka antalet papperslösa som inte vågar återvända hem är att tigga om trubbel.

Om inte humaniteten får råda, bäddar vår regering och våra myndigheter för terrorattacker också i Finland.

Disa Qvarnström Ekenäs

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning