Bada inte i bastu i över 90 grader och spara pengar

Bild: Lehtikuva/Mladen Antonov

I dag (23 januari) är det elens dag i de nordiska länderna. I Finland använder vi vår el smart, men det finns vissa saker som trissar upp elräkningen.

På vintern är den största elförbrukaren bilens motorvärmare. Då effekten är 600 watt och värmaren används omkring 1,5 timme varje dag under 12 veckor kan kostnaderna bli sju euro. Är värmaren i gång tre timmar, fem dagar i veckan, blir kostnaderna upp till 14 euro, enligt företaget Kotimaan energia. En halvtimme räcker bra, skriver elbolaget i ett pressmeddelande.

En annan elräkningshöjare är elbastun. Ett tips för bastarna är att inte värma bastun över 90 grader, och att begränsa bastutiden. Bastar man flera än en gång i veckan kommer kostnaderna snabbt att märkas på elräkningen.

Finland var det första land där man kunde mäta också mindre hushålls elkonsumtion per timme. 2013 hörde 80 procent av alla hushåll till ett system som klarar att mäta elkonsumtion per timme. Tack vare den här teknologin kan vi noga följa med vart i hushållet elen går, och också styra elkonsumtionen så att vi använder elen smartare.

Rättelse 24.1 kl. 17.00: Kostnaderna för motorvärmaren rättade.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03