Båda herrsprintrarna till semifinal – "Höjer självförtroendet"

Samuel Purolas heatseger och tid 10,47 i en klar motvind är något av en stormvarning.Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Samuel Purola och Riku Illukka gick vidare från heaten på 100 meter.

Finlands unga sprintrar bjöd genast på goda nyheter i U20-VM i Tammerfors. Först löpte Riku Illukka hem en tredjeplats och en automatisk semifinalplats och kort därpå vann Samuel Purola sitt försöksheat på Ratinastadion.

Purolas reaktionstid i starten var bra men accelerationen var inte den bästa. Ändå löpte han hem heatsegern på tiden 10,47 – i en motvind på en sekundmeter.

– Det kändes bra. Slutet flöt som det brukar, i starten måste jag förbättra. Annars kändes det jättebra, säger Purola.

Purolas slutspurt var övertygande och han lämnade bakom sig sydafrikanen Thembo Monareng (säsongsbästa 10,18), svensken Henrik Larsson (SB 10,28) och Puerto Ricos Jeremy Estrada (SB 10,38).

– Det här var det som jag förväntade mig – till och med bättre. Att ta sådana skalpar och vinna ett heat i det här sällskapet höjer självförtroendet. De får fundera vad det här riktigt är för en kille, säger en nöjd Purola.

Illukka tror på ännu bättre tid

Purolas avancemang till onsdagens semifinaler var förväntat men Illukkas semifinalplats i ett tufft heat var en liten skräll. Fyra killar i hans heat har ett bättre säsongsbästa än Illukka.

Men det brydde sig Illukka inte om. Han slog australiensaren Joshua Azzopardi med en hundradel vid mållinjen och gick vidare med tiden 10,65.

– Det gick som smort, precis som det skulle. Accelerationen var bra och jag höll ihop loppet väl, säger Illukka.

Det såg ut att bli smådramatiskt då både Illukka och Abdu Ahmed Marzouq på banan bredvid ryckte till i den första starten och startpistolen avfyrades dubbelt för att signalera tjuvstart. Men Illukka höll lugnet.

– Det var inget. Jag såg att det var han bredvid som tjuvstartade. Jag kunde nolla huvudet.

Illukka har löpt 10,53 i sommar och det är något i den stilen som han hoppas på i semifinalen där har är en klar högoddsare.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22