Bäckström lämnar IFK med blandade känslor: Det har varit en väldigt tung säsong

Niklas Bäckström tillbringade sin sista match i IFK på bytesbänken men fick avsluta säsongen med en bronsmedalj kring halsen.Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Bronsmatchen blev det sista framträdandet i IFK-dressen för Niklas Bäckström. Nu ska veteranmålvakten fundera om han vill fortsätta karriären eller tacka för sig som målvakt.

Niklas Bäckström dröjde länge kvar på isen efter bronsmatchen i Åbo i fredags. Efter att IFK-spelarna fått ta emot bronsmedaljerna som en fin avslutning på en rätt tung och turbulent säsong hyllade de tillresta fansen sin veteranmålvakt och Bäckström själv såg både tagen och rörd ut av stunden.

Innan han fick lämna isen ville inte bara supportrarna, utan också funktionärer från IFK, ta selfies med den meriterade målvakten.

Senast då stod det klart att den 40-åriga delägaren i IFK gjort sitt för klubben. Det hade i praktiken varit klart allt sedan Bäckström fick kliva åt sidan och hamnade utanför laget vid årsskiftet. Att han var med på bänken i bronsmatchen var säkert en klen tröst – han hade helst av allt fått ett bättre och värdigare avslut i IFK-dressen.

– Det var en väldigt tung säsong för mig personligen. Jag har aldrig varit med om något liknande. Men man lär sig tydligen något nytt hela tiden, säger han med lite sarkasm i rösten.

Bäckström är inte bitter för att han blev degraderad till tredjemålvakt i klubben. Med tio säsonger i NHL i bagaget och en lång karriär på den absoluta toppen känner han mer än väl till idrottens tuffa värld där kampen om speltid och spelplatser är stenhård och bara de bästa får chansen att visa upp sig.

Det han känner en del bitterhet för är hur hans situation i IFK sköttes.

Inför säsongen hade IFK bestämt sig för att köra med målvaktsduon Bäckström och Kevin Lankinen. Utgångsläget var mycket bra. Man hade en ung väldigt begåvad målvakt på väg uppåt i karriären och en NHL-veteran som sett det mesta inom hockeyn som kan hjälpa den yngre förmågan på vägen mot toppen.

Men under lagets första isträning i början av augusti var olyckan framme då Lankinen skadade sig. Då skadan visade sig vara så allvarlig att Lankinen skulle vara ur spel fram till årsskiftet tvingades IFK se sig om efter en ersättare för 22-åringen. Sportchef Tom Nybondas värvade meriterade Atte Engren och IFK inledde säsongen med duon Engren–Bäckström.

Det är vid det här skedet som Bäckström i efterhand känner att han förts bakom ljuset. I januari berättade han att han upplever att sportchefen inte spelade med öppna kort då klubben värvade Engren. Bäckström fick uppfattningen att Engren skulle ersätta Lankinen under skadeperioden medan kontraktet i verkligheten sträckte sig över hela säsongen.

Bäckström fungerade som andramålvakt under höstsäsongen men då Lankinen kom tillbaka efter sin skada och var i kanonform valde träningsledningen med Ari-Pekka Selin i spetsen att köra med duon Lankinen–Engren resten av säsongen. Det betydde att Bäckström fick finna sig i att stå utanför laget, inte delta i de kollektiva träningarna och tvingas följa matcherna från läktarplats i stället för som en del av gänget.

– Det har varit mentalt väldigt tufft, säger han med eftertryck.

– I sådana situationer är det fint att ha bra lagkompisar som står bakom en och stödjer dig i din situation. Det är mycket fint.

Han är tyst en stund. Bäckström är en gentleman ut i fingerspetsarna och en verklig lagspelare och han vill därför uttrycka sig korrekt så att han inte trampar på några tår i onödan.

– Då man tar bort laget från en ishockeyspelare tar man i princip bort allt. Det är väldigt tungt, säger han.

– Det var fint att få dra på sig speldressen i bronsmatchen och igen vara en del av laget. Det gör en enorm skillnad att få vara med. Det är det som är den stora grejen – att få höra till laget.

Inte nöjd med ledarskapet

Samtidigt som Bäckström inte alls är nöjd med hur hans situation hanterades och hur han behandlades i IFK upprepar han flera gånger att han inte har något mot IFK.

– IFK är en fin klubb och jag har aldrig haft något emot den. Men det är just för att klubben är så anrik, har så starka traditioner och är så fin som jag upplever att man inte ska sopa problemen under mattan här, säger han.

– Det är inte klubbens fel att det finns några individer som inte betett sig korrekt. Jag hoppas att det att jag tog upp saken leder till att något liknande aldrig sker på nytt i klubben.

Då Bäckström tog upp sin situation, hur han upplevde den och vad som hänt var kritiken både frän och hård.

– Det handlar om jävligt dåligt ledarskap. Det här är en situation som inte betjänar någon, sade han till Ilta-Sanomat i januari.

Då hade han stått utanför laget en vecka. Då säsongen avslutades i fredags i Åbo var Bäckström en del av laget första gången på drygt tre och en halv månad. Och man såg på honom att han njöt av att få vara en i gänget. Han klappade om lagkamraterna under matchen då han satt på bänken, spelarna kramade om honom efter matchen och i omklädningsrummet var det många klappar på axeln, kramar och värmande ord som östes över målvaktsikonen.

– Det är klart att det är det här en hockeyspelare vill vara med om – att få spela matcher och vara med killarna, säger han.

Framtiden öppen

Då Bäckström åkte av isen efter alla ceremonier i Åbo i fredags var det som sagt klart att han gjort sitt i IFK. Att fortsätta i klubben efter det som hänt under säsongen och då laget har kontrakt med både Lankinen och Engren för nästa säsong är inte ett alternativ.

Men frågan är om 40-åringen är redo att lägga skridskorna på hyllan för gott eller om han förlänger karriären i någon annan klubb.

– Allt är för tillfället öppet med tanke på framtiden. Det är så mycket känslor på ytan just nu att det är bäst att inte ta några beslut, säger han.

– Det finns alternativ att fortsätta om det är det jag vill. Men jag ska tänka väldigt noga efter vad jag vill göra.

Profil

Niklas Bäckström

Född: 13 februari 1978 i Helsingfors.

Längd / vikt: 187 cm / 87 kg.

Klubbar: HIFK, PiTa, Hermes, FPS, SaiPa, AIK, Kärpät, Minnesota Wild, Calgary Flames.

NHL-matcher: 413.

Meriter: OS-silver 2006, OS-brons 2010, U20-VM-guld 1997–98, VM-brons 2006, 2008, Ligamästare 2003–04, 2004–05 (Kärpät), Ligans bästa målvakt 2003–04 (Kärpät).

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00