Backarna i Glasgow för tuffa för finländarna

Lotta Lepistö kämpade hårt på Glasgows gator, men var till slut tvungen att avbryta.Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Alla tre finländare avbröt under damernas landsvägsdistans i cykel-EM.

Landsvägstävlingen i cykel-EM i Glasgow uppskattades i förväg vara en tuff utmaning med mycket backar. Kombinationen av backarna och den hårda farten huvudgruppen höll ända från start blev till slut de finländska damcyklisternas nedgång.

Utgångsläget inför loppet var klart för finländarnas del. Laura Vainionpää och Antonia Gröndahl fungerade som assisterande åkare för kaptenen Lotta Lepistö. Deras uppgift var att hjälpa Lepistö hållas med i tävlingen och göra livet så enkelt som möjligt för toppåkaren.

Av trion var det Vainionpää som tvingades avbryta först, med över 100 kilometer kvar av loppet. Gröndahl och Lepistö hölls kvar i tävlingen, men med under 50 kilometer kvar började det se mycket segt ut för den finländska kaptenen. I detta skede hade Gröndahl redan avbrutit och Lepistö var den ensamma blåvita cyklisten på banan i Glasgow.

Trots att krafterna sinat kämpade Lepistö för att hållas med huvudgruppen, men ungefär 34 kilometer innan mål var det slutcyklat för hennes del. Ett ledsamt avslut för finländaren som hade förutsättningar för att kamma hem en placering bland de tio bästa cyklisterna.

– Detta var ett resultat av flera dåliga saker. Andningen spelade inte, benen var dåliga och ingenting ville riktigt fungera. Stjärnorna var inte i linje, kommenterar Lepistö till Yle Urheilu.

– Det skulle ha krävts en mycket bra dag för ett lyckat lopp. Rutten var nog för tuff åtminstone för dagen. Den må ha varit tuffare än rutten i de kommande världsmästerskapen.

EM-guldet gick till Italien efter ett dramatiskt avslut. Länge såg det ut att italienska Elisa Longo Borghini och nederländska Anna van der Breggen skulle göra upp om segern på tu man hand, men med under två kilometer kvar tog huvudgruppen fast duon som dragit loss 20 kilometer före mål. Det blev en slutspurt på den 300 meter långa rakan före målet och där var det italienska överraskaren Marta Bastianelli som var snabbast.

Lepistös EM torde fortsätta på onsdag med tidskval, men efter det misslyckade landsvägsloppet är finländarens deltagande osäkert.

– Nu känns det lite ömt i halsen. Jag måste kolla i lugn och ro vilken känslan är i morgon, ifall jag på riktigt är sjuk eller frisk.

Uppdaterad 20:57 med Lepistös kommentarer.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00