Bach om Cas beslut: "Extrem besvikelse"

IOK:s Thomas Bach är inte nöjd med Cas beslut om att häva avstängningen av 28 ryska idrottare. Bild: Fabrice Coffrini / AFP / Lehtikuva

Med mindre än en vecka kvar till invigningen är det ännu oklart hur många ryssar som får tävla OS.IOK-ordföranden skyller förvirringen på Idrottens skiljedomstol, Cas – och kräver att organisationen reformeras.

Tidigare i veckan rev Cas upp avstängningen av 28 ryska idrottare från OS och mildrade straffen för ytterligare elva.

Beslutet var ett stort nederlag för Internationella olympiska kommittén, IOK.

– Cas beslut är en extrem besvikelse. IOK hade aldrig förväntat sig det här. Det här har en negativ effekt på framtidens kamp mot dopning. Beslutet visar också att Cas behöver reformeras, sade ordföranden Thomas Bach på en presskonferens i Pyeongchang.

Expertpanel granskar

För 13 av de friade ryssarna lever fortfarande hoppet om en OS-start. En oberoende expertpanel ska granska deras fall igen.

Men det är bråttom. OS invigs på fredag.

– Jag hoppas verkligen att beslutet kommer inom ett par dagar, sade Bach.

Bach klargjorde att IOK helst inte vill se att truppen med 169 ryska idrottare som tidigare fått OS-klartecken växer ytterligare.

– Vi har gjort det väldigt tydligt att avsaknaden av sanktioner från Cas inte betyder att du är berättigad till en inbjudan från IOK, eftersom det är ett privilegium för de ryska idrottarna att bjudas in, sade han.

Likhet med Rio

Situationen med den ryska dopningsskandalen påminner om läget inför sommar-OS i Rio 2016. Då överlät IOK till specialidrotterna att avgöra vilka ryssar som skulle få vara med. Först dagen före invigningen var den ryska truppen klar.

Den här gången ville IOK undvika tidspressen och stängde i december av Ryssland från OS som nation.

Ändå finns osäkerheten kvar bara dagar före invigningen.

– Jag förstår förvirringen och jag är ledsen speciellt för idrottarnas skull, sade Bach.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning