I återvändsgränden är det svårt att se lösningar

Det är obegripligt att föräldrar dödar sina egna barn, ändå händer det. Senast upptäcktes ett sådant fall för tre veckor sedan i Helsingfors. Färsk forskning visar att totalt utmattade föräldrar ökar risken. I Finland är mammor mer utmattade än i många andra länder.

Det är obegripligt att föräldrar dödar sina egna barn. Ändå händer det och ofta finns en gemensam nämnare i fallen: föräldrarna är utmattade och deprimerade.
15.04.2022 11:00
För tre veckor sedan uppdagades ett så kallat familjemord i Helsingfors. En 12-årig pojke hade uppenbarligen dödats av sin mamma, som sedan begått självmord.
Det som aldrig borde få hända hände – igen. Det påminner om fallet Vilja Eerika för tio år sedan. Båda gångerna var barnskyddet inkopplat sedan länge. Ändå tog de här barnens liv slut. Det är särskilt upprörande då myndigheterna är medvetna om att barnen var utsatta.
Redan tidigare har forskning visat att en förklarande faktor är utmattning och obehandlad depression. I en intervju för Yle för ett drygt år sedan säger psykiatern Hannu Lauerma, överläkare för Psykiatriska sjukhuset för fångar, att alla fall av barnamord är unika, men ett drag återkommer: förövaren är deprimerad och är även ofta psykotisk.

ANDRA LÄSER