"Babytalko" i Ungern - den som föder fyra slipper skatt

– Vi vill ha ungerska barn, säger den ungerska premiärministern. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har lanserat ett program med skattelättnader och låneförmåner för att öka barnafödandet i landet. Bland annat ska kvinnor som föder minst fyra barn helt befrias från inkomstskatt.

Viktor Orbán presenterade programmet under sitt årliga tal till nationen. Han förkastade alla försök att möta de minskade födelsetalen i Europa med ökad immigration.

– Vi ser inte bara till antal, vi vill ha ungerska barn, sade han.

Åtgärderna innefattar ett utökat låneprogram för familjer med minst två barn för att hjälpa dem att köpa bostad, subventioner för bilköp och slopad inkomstskatt för kvinnor som föder och fostrar minst fyra barn.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán höll sitt årliga tal om läget i landet på söndagen. Bild: Lehtikuva/AFP/Attila Kisbenedek

Dessutom ska kvinnor under 40 år som gifter sig för första gången bli berättigade till ett subventionerat lån på cirka 330 000 kronor. En tredjedel av skulden skrivs av när ett andra barn föds och hela lånet efter tredje barnet.

Det finns inga direkta beräkningar för vad åtgärderna kommer att kosta, men enligt Orbáns stabschef Gergely Gulyás ska de finansieras med hjälp av överskott i budgeten eller finansiella reserver.

Samtidigt som premiärministern höll sitt tal samlades hundratals demonstranter utanför Orbáns nya kontor i slottsdistriktet I Budapest för att protestera mot regeringen.

Så här såg det ut i slutet av december under protester i Budapest. Bild: Lehtikuva/AFP/Peter Kohalmi

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning