Babyrobot mätte barnens inandningsluft – mest dammpartiklar nära golvet

Mängden partiklar i krypande barns inandningsluft kan vara tio gånger större än hos vuxna i samma rum. Bild: Catariina Salo/SPT

En ny undersökning hjälper forskare att förstå de skadliga och nyttiga hälsoeffekterna av exponering via barns luftvägar.

I krypande barns inandningsluft är mängden partiklar till och med tio gånger större än i den luft de vuxna i samma rum andas. Det beror på att en del av partiklarna stannar i närheten av golvnivån och inte når den höjd där vuxna andas.

Resultaten framgår av en undersökning som publicerats i tidningen Environmental Science and Technology. Forskare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) har deltagit i undersökningen.

I undersökningen byggdes en babyrobot som kröp på golvet. Roboten skulle efterlikna ett barn och mätte partiklar och mikrober från mattor i inandningsluften.

När babyroboten kröp på mattan följde också kemiska föreningar och mikrober med dammet som steg ur mattan. Beroende på partiklarnas storlek och aerodynamiska egenskaper, rörde sig en del partiklarna lättare och längre med luftströmmarna än andra.

Beror på mattsort

Det betyder att partikelblandningen runt ett barn som rör sig på mattan är annorlunda än på ytan av mattan eller i de vuxnas inandningsluft.

Forskarna upptäckte att mängden damm som lossnade från mattan i det lilla barnets inandningsluft påverkades av dammets sammansättning, mängden damm i mattan och mattans kvalitet och ålder.

Som en del av projektet utvecklade forskarna ett nytt index som beskriver exponeringen och som förutspår sannolikheten för att dammpartiklar som stiger upp från golvet ska transporteras till andningszonen.

"Det är viktigt att undersöka hur små barn exponeras för kemikalier och mikrober i golvdamm så att vi bättre kan förstå de skadliga och nyttiga hälsoeffekterna av exponering via barnens luftvägar, såsom risken för att utveckla astma. I framtiden kan vi eventuellt utveckla livsmiljön i en hälsofrämjande riktning", säger ledande forskare Martin Täubel vid Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning