Babylycka på slottsbalen

Fotbollsspelaren Laura Österberg Kalmari stoltserade med balens största mage. Beräknad nedkomst är på fredag. Bild: Lina Enlund

Laura Österberg Kalmari från Kyrkslätt är en av Finlands genom tiderna bästa kvinnliga fotbollsspelare. Men på slottsbalen var hennes babymage det givna samtalsämnet. Om allt går väl kommer hon nämligen att få sitt tredje barn i dag.

Den tidigare landslagsspelaren Laura Österberg Kalmari jobbar som lärare på den sverigefinska skolan i Stockholm. Hon blev förvånad över inbjudan till slottsbalen och tvingades ta sig en ordentlig funderare på om hon verkligen skulle gå. Barnets förväntade ankomst till världen är nämligen i dag.

– Det är väldigt mycket folk här, det visste jag att det skulle vara. Det är inte så lätt att gå runt med en så här stor mage. Det är många som kommer och pratar med mig, säger Österberg Kalmari som talar svenska flytande.

Hon upplevde stämningen som avslappnad, och inte alls så stel som hon förväntat sig. Hon gladde sig också över att se andra kvinnliga idrottare i vimlet, bland annat den tidigare landslagskollegan Anne Mäkinen. Österberg Kalmari, som två gånger varit nominerad till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare, avslutade karriären 2011.

En annan som fick frågor om sin graviditet under balen var fru Jenni Haukio. På frågan om hur hon mått hittills svarade hon så här:

– Utmärkt, tack.

President Sauli Niinistö och hustrun Jenni Haukio i dansens virvlar. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sedan fyrade hon av ett strålande leende mot den samlade presskåren. Efter första omgången av handskakningen tog hon en vilopaus för att sedan komma tillbaka och hälsa balens allra sista gäster välkomna tillsammans med sin make president Sauli Niinistö.

Aktuell med utställning

Fotokonstnären Elina Brotherus kom till balen i en orange klänning designad av sin gamla studiekompis Paola Suhonen. På hjässan vilade en krans med färska blommor. Runt midjan hade hon ett skärp där det stod "Animal Rights", alltså rättigheter för djuren.

– Med åren har jag blivit mer och mer vegetarian. Jag påverkas av de sorgsna videor från grisfarmer som brukar delas på sociala medier innan jul, säger hon.

Brotherus, som är en stor vän av språk, talar förutom finska och god svenska, numera också franska. Ungefär hälften av året bor hon i Frankrike och andra hälften i Finland. Brotherus har sin följande utställning i Helsingfors den 7 januari på Galleria Heino.

"Fler kvinnliga förebilder"

Rudi Skogman, 30, var en av några uppstartsföretagare som presidentparet bjudit in i år. Han är medgrundare och vd för den virtuella bostadsförmedlingen Blok. Han var också en av huvudarrangörerna för Slush 2011-2015. Kampanjerna #Metoo och #Dammenbrister mot sexuella trakasserier har han diskuterat med bekanta inom uppstartskretsar.

– Det är inte på kvinnornas ansvar att säga ifrån. Män har ett minst lika stort ansvar att ta tag i saker.

Skogman tycker att män överlag kunde bli bättre på att säga ifrån när de ser trakasserier inträffa till exempel på en bar. En annan sak han gärna skulle se är fler kvinnor i egenskap av grundare till uppstartsföretag.

– Vi behöver flera kvinnliga förebilder i stil med Ilkka Paananen och Elon Musk.

"Det är tack vare dem"

Trots den västnyländska poeten Tua Forsströms strålande humör hade hon ett stänk av allvar i tonen.

– Jag tänker mest på min föräldrageneration. Min familj och släkt ödelades till den grad att det inte fanns mycket kvar av min pappas syskonkrets efter kriget. Så många i familjen invalidiserades och stupade. Jag önskar att de unga pojkarna fått vara här i dag då Finland fyller hundra. Det är tack vare dem står vi här. Det är förfärligt hälsosamt att tänka på.

Forsström har sett många självständighetsmottagningar komma och gå. Hon har gått på slottsbaler ända sedan Kekkonens tid vid makten.

– Det är en ganska rolig upplevelse att ha haft men det säger också att man börjar bli gammal, säger hon med ett finurligt leende.

Tua Forsström, har regelbundet varit inbjuden till självständighetsbal sedan Kekkonens dagar. Bild: Lina Enlund

Pekka of Finland

För skådespelaren Pekka Strang är det spännande tider. I oktober var han på en tio dagars resa i New York, Kalifornien och San Fransisco för att göra pr-arbete för filmen Tom of Finland, som är Finlands officiella Oscarsbidrag.

– Tom of Finland är till och med lite mera känd i USA än vad han är i Finland. Speciellt i LA där det är som att komma hem, säger Strang.

Pekka Strang repeterar i Finland och marknadsför Tom of Finland inför Oscarsnomineringarna. Bild: Lina Enlund

Nu hoppas filmteamet på att Finlands bidrag går vidare i uttagningen bland de utländska Oscarskandidaterna.

– När jag var på filmfestival på Irland mötte jag medlemmar ur Oscarsakademin. De undrade om jag var från Finland och om jag sett filmen Tom of Finland. Då svarade jag att jag är med i den.

För närvarande fylls Strangs dagar av repetitioner. Han är med i Helsingfors stadsteaters farskomedi Älä pukeudu päivälliselle som har premiär den 2 februari. Från och med den 25 december kan man också se honom i filmen 95, som handlar om det första finska guldet i hockey-VM någonsin.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning