Baby lyftes ur folkmassan på Kabuls flygplats av marinsoldat – är nu hos föräldrarna

En baby lämnas över till USA:s soldater som vaktar flygplatsen i Kabul i Afghanistan. Enligt försvarshögkvarteret Pentagon fick barnet vård på ett sjukhus på flygplatsområdet och lämnades sedan åter till föräldrarna. Bild: OMAR HAIDARI/TT-Reuters

Det nio sekunder korta, virala videoklippet visar en marinsoldat, högst upp på en taggtrådsbefäst mur, som tar emot en baby från folkmassan utanför Kabuls flygplats. Barnet har nu återförenats med sina föräldrar, enligt Pentagon.

– Videon ni talar om – föräldrarna bad marinsoldaterna att ta hand om babyn för den var sjuk, säger John Kirby, talesperson för USA:s försvarshögkvarter Pentagon, enligt medier.

Videon visar hur USA-soldaten lyfter babyn i ena armen och barnets blöja ser ut att vara på väg av. Så tas knytet emot av soldater bakom honom. Enligt Kirby togs barnet därefter till ett norskt sjukhus på flygplatsen.

– De behandlade barnet och återförenade det med barnets far, säger han.

Klippet publicerades i torsdags på Twitter av en man som säger sig heta Omar Haidari och beskriver sig som student och människorättsaktivist. Den har setts av mer än 2,5 miljoner användare och diskuterats i medier.

Å ena sidan anses det visa på afghaners desperation och rädsla för talibanstyret som nu sluter sitt grepp om deras hemland. Å andra sidan distribuerar USA:s militär bilder på soldater som hjälper barn, både med tröst och vatten. Men videon ser ut att vara filmad av en oberoende person, skriver nyhetsbyrån AFP.

John Kirby säger att han inte vet något om babyns familj, vilka de är eller om de fått lov att resa till USA.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning