Baby föddes fyra år efter föräldrarnas död

Bild: Mostphotos

En surrogatmamma har fött en baby, mer än fyra år efter att barnets biologiska föräldrar dog i en bilolycka.

Paret, som förolyckades 2013, hade låtit frysa ner flera embryon i hopp om att den vägen få barn.

Efter dödsolyckan försökte parets föräldrar via rättslig väg i fyra års tid få rätt att använda embryona.

Pojken föddes i december. Enligt Beijing News blev den rättsliga processen utdragen då det saknades prejudikat.

Embryona var nedfrysta på ett sjukhus i Nanjing vid tiden för olyckan. Domstolen gav till slut de fyra farföräldrarna rätten till embryona.

Men för att få rätten att transportera embryona från sjukhuset i Nanjing krävdes att farföräldrarna kunde visa upp ett dokument där en annan medicinsk instans förband sig att frysa ner embryona. Något som få sjukhus var intresserade av då prejudikatet saknades.

Surrogatfödslar är förbjudna i lag i Kina så farföräldrarna sökte alternativ utomlands. Till slut fann man en klinik i Laos, ett land där kommersiella surrogatfödslar är lagliga.

Då inget flygbolag ville åta sig uppdraget embryona måste den värdefulla lasten transporteras med bil.

Efter att pojken fötts återstod att problem med nationaliteten. För att öka chansen att få kinesiskt medborgarskap reste surrogatmamman med fostret i magen över gränsen till Kina med ett enkelt turistvisum.

Då inga föräldrar fanns kvar i livet måste alla fyra farföräldrar avge blod- och DNA-prov för att de kinesiska myndigheterna skulle kunna försäkra sig om att de avlidna föräldrarna de facto var kineser.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00