Babtjenko berättar om iscensatta mordet: Jag ville inte bli en ny Skripal

Den ryske journalisten Arkadij Babtjenko vid en presskonferens dagen efter det iscensatta mordet. Bild: TT/AP/Valentyn Ogirenko

Den ryske journalisten Arkadij Babtjenko försvarar beslutet att iscensätta sin egen död. Hans första tanke var att fly, säger han:– Men var gömmer man sig? (Ex-spionen Sergej) Skripal försökte också gömma sig.

Dagen efter det överraskande tv-framträdandet säger Arkadij Babtjenko att han kände viss skepsis när ukrainsk säkerhetstjänst sökte upp honom och berättade att det fanns en rysk mordplan.

– Min första tanke var: Åt helvete mer er, jag vill packa en väska och försvinna till Nordpolen.

Men det var då han kom att tänka på den ryske ex-spionen Sergej Skripal, som förgiftades i brittiska Salisbury tidigare i år, en händelse som Storbritannien anser att Ryssland ligger bakom.

Ledare: Ryssland gagnas av teatermordet i Kiev

31.5.2018 - 16.00

Täckt med grisblod

Enligt Babtjenko fick han också se detaljerade uppgifter om de ryska planerna. Då gick han med på att låtsas bli mördad innan någon skulle hinna före.

Dagen då det skulle ske kom en sminkös hem till honom tidigt på morgonen och han fick kläder med skotthål i. Dessutom fick han instruktioner i hur man ligger när man spelar död.

– Vi hade redan tänkt ut hur det skulle hända, att mordet skulle äga rum vid trappavsatsen när jag öppnade dörren, säger Arkadij Babtjenko.

– Jag hade riktigt grisblod. De täckte min mun, näsa och tre kulhål med det. Och se där, jag är död.

Babtjenkos fru ringde först polisen, sedan ambulans. En säkerhetsstyrka från polisen anlände utan vetskap om komplotten.

Skådespelet fortlöpte hela vägen i ambulansen, fram till bårhuset, då dörrarna stängdes bakom Babtjenko.

– Då återupplivade de mig, säger han.

Under de fyra timmar som gått sedan "mordet" hade det blivit en världsnyhet. Arkadij Babtjenko följde allt via en tv på bårhuset.

"Vad skulle ni göra?"

Dagen därpå, när han själv dök upp i tv-rutan vid god vigör, drogs inte bara många lättade suckar. Babtjenko och ukrainska myndigheter kritiseras hårt för vad som ses som statlig manipulation av medier, en offensiv i ett informationskrig.

Arkadij Babtjenko säger sig inte ha sett några bättre alternativ:

– Alla ni som säger att det här underminerar journalisters förtroende: Vad skulle ni ha gjort i mitt ställe, om de kom till dig och berättade att det fanns ett pris på ditt huvud?

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning