Babben Larsson tar över fredagsunderhållningen efter På spåret

Lekprogram. Babben Larsson och David Sundin håller i SVT:s nya fredagsunderhållning som bygger på det brittiska formatet Taskmaster. Bild: Janne Danielsson /SVT

Bäst i test heter lekprogrammet som tar över på fredagar i SVT och Yle Fem efter På spåret. Recensenten är inte så entusiastisk.

Bäst i test sänds i SVT1/Yle Fem fredagar kl. 21.00, med repris nästa fredag kl. 14.00.

Det kan ju se ut som en uppgörelse tv-bolag emellan, hur SVT och TV4 omväxlande låter varandra ta hand om tittarna fredags- och lördagskvällar.

Det är i alla fall ingen tillfällighet att TV4:s populära danstävling Let's Dance (se ovan) startar denna fredag, efter att SVT:s populära frågelek På spåret tog slut föra fredagen. Det är heller ingen tillfällighet att talangtävllingen Talang tar över på TV4 nästa lördag, efter att SVT:s publikmagnet Melodifestivalen har final i morgon.

SVT har sugit åt sig tittarna under hela vintern, nu får TV4 ta över varvid SVT knäpper upp byxknappen, lägger sig på sofflocket och sänker ambitionerna rejält med den nya fredagsunderhållningen Bäst i test som knappast är avsedd att bli någon större publiksuccé.

Det är ett lekprogram bestående av flams och trams under ledning av Babben Larsson med David Sundin som sidekick. Bianca Kronlöf, Pia Johansson, Kodjo Akolor, Claes Malmberg plus en mer eller mindre känd gäst (Kalle Zackari Wahlström, Eva Röse, Parisa Amiri och Marko Lehtosalo) tävlar i varje program om vem som utför olika tönt-uppdrag bäst. Det kan gälla att smälla bubbelplast, förstå vad en islänning säger, bädda en säng, spela in en filmtrailer eller minnas vad män med skägg heter.

Tävlingsmomentet är inte seriöst och spännande som i På spåret, utan syftet är snarare att underhålla och få publiken att skratta – därför är det också samma komiskt begåvade team som är med i varje program. Stundtals bjuder programmet också på skratt, det ska erkännas, men det dominerande intrycket är ändå att man ska ha bra lite att göra en fredagskväll för att titta på detta.

Malin Slotte TV-redaktör

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54