Åländska Whatclub kan få stort musikpris – ”Var en stor överraskning”, säger gitarristen Richard Palmer

Åländska Gypsy swingbandet Whatclub är nominerat till Nordiska rådets musikpris tillsammans med tretton andra musiker eller band.

Tretton artister och band från hela Norden är nominerade till musikpriset.
Frida Holmbergfrida.holmberg@ksfmedia.fi
23.05.2023 13:02
Kvartetten Whatclub spelar en egen version av en genre som kallas ”gypsy swing” eller ”jazz manouche”, en musikstil som uppkom i Paris på mellankrigstiden. Nu är orkestern nominerad till Nordiska rådets musikpris.
Gitarristen Richard Palmer säger att nomineringen var en stor överraskning för bandet.
– Nu har vi redan känt till det ett bra tag, men det är alltid roligt att få uppskattning då man jobbar med konst, säger han.
I nomineringen står bland annat att Whatclub har berikat det åländska musiklivet och som spelat upp till allt från folklig dans till högklassiga konsertupplevelser.
Palmer säger att varken han eller de andra bandmedlemmarna hade ägnat Nordiska rådets musikpris en tanke innan man nominerades.
– Det är inget vi gått runt och tänkt på.
Whatclub spelar så kallad gypsy swing men tar också influenser från folkmusik och klassiskt.

Prissumman omkring 40 000 euro

Whatclub bildades redan år 2006 av Palmer tillsammans med gitarristen Jochum Juslin och kontrabasisten Kjell Dahl. 2011 utökades trion med Andreas Nyberg på violin.
Kvartetten har en del spelningar inbokade i sommar, men samtidigt är alla i bandet engagerade på olika håll. Trots nomineringen fortsätter man som tidigare.
– Vi fortsätter som hittills, men hoppas kunna göra ett femte album småningom. Det kommer när det känns naturligt, säger Palmer.
De finländska nominerade är kanteleartisten Maija Kauhanen och den klassiske gitarristen Petri Kumela.
Vinnaren till årets musikpris offentliggörs, tillsammans med vinnarna av Nordiska rådets övriga priser, den 31 oktober i Oslo. Vinnaren får 300 000 danska kronor, som motsvarar ungefär 40 000 euro.

ANDRA LÄSER