Johanna Hilli: Vi kan utmana Dicken och IFK och vinna guld

GrIFK har varit det stora utropstecknet under höstsäsongen i FM-serien i handboll. Nu vill storstjärnan Johanna Hilli leda Grankullalaget till guld i vår.

Johanna Hilli (t.h.) toppar skytteligan i FM-serien och siktar på att leda GrIFK till framgång i vår.
En snabb koll på serietabellen visar att allt är sig likt i handbollens FM-serie. Helsingforslagen Dicken och HIFK ligger i tabelltopp oberoende om en ser på vem som har flest poäng eller vem som har flest poäng per spelad match.
Men allt är ändå inte helt som vanligt i serien. Där de rödklädda giganterna från Helsingfors varit i en klass för sig och gjort upp om guldet de senaste sju åren finns det ett tredje lag som i år visat att IFK och Dicken får se upp om de vill sitta kvar på tronen.
Grankulla IFK har vuxit enormt under säsongen och senast segern över HIFK i cupsemifinalen visade att det finns ett tredje lag som kan vara med och kämpa om segern i både FM-serien och cupen den här säsongen.
Utöver segern i cupsemifinalen spelade GrIFK och HIFK dessutom oavgjort i höstsäsongens sista match i FM-serien.
– Jag tycker vi har bevisat att vi är redo att utmana HIFK och Dicken, säger GrIFK:s och landslagets stjärnspelare Johanna Hilli.
– Jag tycker vi har ett mycket bra lag och många väldigt bra spelare, också om vi inte har lika många landslagsspelare (som Dicken och HIFK).
Dicken är det enda laget som GrIFK inte besegrat den här säsongen. De regerande mästarna från Drumsö lyckades hålla laget intakt väl efter vårens guldfest och har kunnat bygga vidare på sitt spel inför och under den här säsongen medan både HIFK och GrIFK genomgått betydligt större förändringar inför säsongen. Bland annat bytte båda lagen tränare och HIFK har föryngrats en del.
– Vi har många unga i laget som går framåt mycket hela tiden. Så har vi dessutom en del äldre spelare i laget. Dessutom ser jag vårt målvaktspar som det jämnaste i ligan och det känns tryggt att veta. Har den ena en sämre dag så har den andra en bättre, säger Hilli.
Under säsongen har flera unga spelare (2003-födda) fått chansen i laget och Hilli är nöjd med hur A-juniorerna klivit in i laget, hittat sina roller och vågat ta ansvar i spelet.
– Det är fint att se att de inte bara är med för att lära utan att de tar ansvar och att de vågar visa vad de kan, säger hon.
Hilli själv är förstås den stora ledaren på planen. 27-åringen är äldst i laget och den som blickarna vänds mot då laget behöver en hjälte och en avgörare.
– Förra säsongen var det rätt nytt för mig att höra till de äldsta men nu börjar jag vara van vid det. Jag får föregå med exempel för de yngre i laget. Det handlar om att träna, hur en ska träna och tipsa och ge råd. Det är kul att göra då de gärna lyssnar och tar till sig av vad jag säger.
Med 76 mål på nio matcher är hon inte bara lagets utan hela seriens främsta målskytt. I den interna skytteligan är hon i en klass för sig då hon skjutit mer än dubbelt så många som lagkaptenen Carolina Rehnberg (34 mål).
– Jag vet att jag har ett stort ansvar i lagets spel och att tränarna ger mig en stor roll. Samtidigt är det inte alla spelare som skulle våga ta 20 skott per match, säger hon.
– Jag är väl helt nöjd med min egen säsong hittills. Jag kämpade med en baklårsskada hela förra säsongen och har rehabbat den i somras och i höst så jag var inte i hundraprocentigt skick då säsongen började. Nu börjar jag snart vara i skick.
Med andra ord har hon dominerat serien och lett sitt GrIFK till final i cupen utan att vara i bästa tänkbara form. Det bådar gott inför vårsäsongen.
– Jag har ju inte kunnat spurta ordentligt på över ett år. Tror nog jag kan vara en bättre spelare i vår, säger Hilli.
– Det brukar heta att en spelare är på toppen av sitt kunnande som 28–30-åring. Jag är där om ett halvt år. Så nästan lagom till finalerna.
För att GrIFK ska ta sig till final krävs ändå mer än bara en enskild seger över IFK. Mot Dicken blev det en svidande uddamålsförlust då lagen möttes i november.
– Vi har ett bra självförtroende i laget. Om en har som mål att vinna guld måste hela laget tro på det, inte bara några spelare. Vi kan inte nöja oss med att förlora med ett måls marginal mot Dicken utan vi ska se till att besegra dem nästa gång vi möts, slår Hilli fast.
Grankullalaget får sin chans direkt då serien fortsätter i mitten av januari då lagen möts i Britas den 15 januari. En vecka senare möts lagen igen – då i cupfinalen. Då får Hilli och GrIFK chansen att visa att laget också kan slå Dicken.
Försvar och målvaktsspel har varit stabilt och kollektivt starkt under hela säsongen medan anfallet varit starkt beroende av Hillis insatser. Hon ser gärna att de yngre spelarna i laget också tar ett större ansvar offensivt.
– Vi måste hitta en jämnare nivå i vårt spel. I vissa matcher spelar vi bra långa stunder för att sedan spela på en katastrofal nivå i tio minuter. Vår största utmaning är att hålla vår egen nivå hela matchen. Det kräver mer fokus och koncentration, säger hon.

FM-serien i handboll

HIFK 10 8 1 1 294-236 17
Dicken 8 7 0 1 235-171 14
GrIFK 9 5 1 3 256-202 11
Sjundeå IF 8 2 0 6 192-232 4
KyIF 9 2 0 7 199-217 4
Pargas IF 8 1 0 7 150-268 2
1. Johanna Hilli, GrIFK, 76 mål, 9 matcher.
2. Petra Gostowski, HIFK 64, 10.
3. Ella Holopainen, HIFK 48, 10.
4. Mariela Lönnqvist, SIF 46, 8.
5. Emma von Nandelstadh, HIFK 45, 10.
6. Anna Westerlund, Dicken 41, 8, Maja Sannholm, KyIF 41, 8.
8. Matilda Peitsaro, Dicken 38, 8.
9. Isabel Larsson HIFK 35, 9.
10. Carolina Rehnberg, GrIFK 34, 8.
ANDRA LÄSER