Historisk kasern i centrum ska bli helsingforsarnas nya vardagsrum

Åbo kasern, också känd som den gamla busstationen i Helsingfors, förvandlas till ett nöjescenter med biografer, restauranger, en paviljong och en scen.

Arkitekten Sarlotta Narjus, biträdande borgmästaren Anni Sinnemäki, Konstsamfundets vd Stefan Björkman, filmföretagaren och mångsysslaren Ari Tolppanen samt Nohos vd Aku Vikström ska förverkliga Kulturkasernen i den byggnad som nu är känd som Åbo kasern.

Film, konst, musik, evenemang och gastronomi ska om några år erbjudas helsingforsarna i den byggnad som ursprungligen byggdes för ryska truppförband och senare fungerade som busstation. Bio Rex Cinema får tre underjordiska biosalonger och Noho Partners investerar i restauranger, barer och en glaspaviljong. På Glaspalatstorget, nu mest känt som taket till museet Amos Rex, byggs en scen för performanser och konserter.

Hela projektet har döpts till Kulturkasernen.

Initiativtagare är Ari Tolppanen, tidigare investerare och numera aktiv inom filmbranschen, och han började skissa på planerna för fem år sedan. Tolppanen tackar Helsingfors stad som enligt honom har backat upp projektet från första början. Biträdande borgmästare Anni Sinnemäki kontrar med att hon ser projektet som ett viktigt dragplåster för centrala Helsingfors.

– Helsingfors centrum har lidit av att vi inte haft urbant liv mitt i staden. Nu ser jag kvarteret Glaspalatset som en fin helhet och hoppas på nytt liv också för Narinken.

Kvalitetsfilm är kriteriet för de filmer som ska visas i Kulturkasernen, säger Tolppanen.

– Jag skulle tro att det blir rätt mycket europeisk film men vill poängtera att honnörsordet är kvalitet. Filmerna kan komma från USA, Australien eller något annat land utanför Europa.

En v-formad glaspaviljong byggs utanför kasernens västra fasad och vetter mot Narinken.

Glaspalatset vitaliserades när Amos Rex öppnade 2018. Amos Rex ägs och drivs av bolaget Mercator fastigheter som i sin tur ägs av Föreningen Konstsamfundet. Dotterbolaget äger även Glaspalatset och är en huvudaktör i projektet Kulturkasernen.

Mercator fastigheter köper nu den historiska kasernen av Helsingfors stad. Köpesumman är 700 000 euro och köpet genomförs inom augusti. Enligt kontraktet förbinder sig köparen att genomföra en grundlig renovering av byggnaden. Renoveringen inklusive investeringar beräknas kosta närmare 30 miljoner euro.

Konstsamfundets vd Stefan Björkman medger att han blev lätt nervös när de första sonderingarna om Konstsamfundets intresse för Kulturkasernen lades fram.

– Vi hade precis klarat av att bygga Amos Rex och Kulturkasernen kändes som en risktagning. Men när chocken hade lagt sig och vi hade hittat en modell som fungerade blev vi entusiastiska.

– Konstsamfundet har åtagit sig att på lång sikt utveckla kvarteret Glaspalatset till en mångsidig, urban kulturoas mitt i Helsingfors.

Vilka förhoppningar på Kulturkasernen har du?

– Våra hyresgäster driver Kulturkasernen och jag lägger mig inte i deras arbete. Men jag anser att vi har alla chanser att utveckla ett helt kvarter med kulturvimmel.

Arkitektbyrån Sarc ansvarar för planeringen och renoveringen av Åbo kasern. Empirebyggnaden byggs ut med en v-formad glaspaviljong mot Narinken och en takterrass. Sarlotta Narjus, som är huvudplanerare, säger att Helsingfors stadsmuseum varit involverat i planeringen.

Vilken färg får byggnaden?

– Den gula färgen består, lovar Narjus.

Byggarbetena inleds i september och Kulturkasernen invigs 2023.

Hufvudstadsbladet ges ut av KSF Media som ägs av Föreningen Konstsamfundet.

Bilden från 1957 visar kasernen som busstation.

Åbo kasern var rysk

Åbo kasern byggdes som kasern för de ryska soldaterna i Helsingfors. Byggnaden uppfördes åren 1830–33 på ett område som på den tiden låg strax utanför staden. Kasernens huvudbyggnad vette mot Västra Henriksgatan, nuvarande Mannerheimvägen.

Kasernen fick omfattande skador då Helsingfors intogs under inbördeskriget 1918. Den gula byggnad som ligger mellan Glaspalatset och Kampens köpcentrum är det enda som återstår av den ursprungliga kasernen och fungerade som köksflygel. Fyra stora kök samt förråd fanns på nedre botten.

Resterna av den tidigare så pampiga kasernen övergick i Helsingfors stads ägo 1934. Staden förvandlade köksavdelningen till biljetthall och väntrum och platsen utanför till bussterminal. Efter att den gamla huvudbyggnaden hade rivits byggdes Glaspalatset.

Bussarna, och passagerarna, lämnade Åbo kasern när Kampens köpcenter med den nya bussterminalen öppnade 2009. Sedan dess har kaféet Walkers och Henry’s Pub verkat i den forna kasernen.

ANDRA LÄSER