"Bromance"-pepp för Trudeau när kanadensarna går till val i dag

Premiärminister Justin Trudeau är illa ute inför dagens nyval i Kanada. Han kan få sätta sitt hopp till ytterhögerledaren som kallas Mad Max – och en gammal "bromance".

Ska de få förbli Kanadas "första familj" efter valet? Justin Trudeau omgiven av hustrun Sophie Gregoire Trudeau och barnen (från vänster Ella-Grace, Hadrien och Xavier). Bild från i augusti.
Det var i mitten av augusti, då världspolitiken var upptagen med kaoset i Afghanistan, som Trudeau utlyste val. Han hade inte behövt göra det förrän 2023, men är uppenbarligen trött på att styra med minoritet.
I det förra valet, 2019, backade hans parti Liberalerna från nästan 40 procent av rösterna till 33. Ändå valde de att bilda regering ensamma – och göra sig beroende av småpartiers stöd.
Denna lösning blev tungrodd i de svåra beslut som krävts i pandemin. Justin Trudeau har sagt att covid-19 har förändrat landet mer än något annat sedan andra världskriget, och att kanadensarna nu måste välja vem som ska leda dem i en ny verklighet.

Dött lopp?

Opinionsläget har inför måndagens val varit mycket jämnt mellan Trudeaus liberaler och den stora högerutmanaren, Konservativa partiet, även känt som Tories. Båda ligger på runt 30 procents stöd.
En handfull småpartier kan också få platser, men valet kan faktiskt avgöras av någon som inte väntas komma in – Maxime "Mad Max" Bernier, en tidigare konservativ minister som nu bildat partiet PPC långt ut på högerkanten.
Maxime "Mad Max" Bernier. Arkivbild.
Hans missnöjesrörelse fångar upp bland annat vaccinationsskeptiker, och har vissa likheter med Donald Trumps dito i grannlandet USA. Bernier är dock i nuläget inte alls lika framgångsrik, utan ligger på under 10 procent i opinionen.
Därmed får PPC:s kandidater svårt att vinna någon endaste valkrets, uppger Paul Thomas, statsvetare vid University of Manitoba, skriver nyhetsbyrån Reuters. Men eftersom de i första hand lockar röster från Tories kan de i över tio valkretsar innebära seger för Liberalerna, enligt Thomas.

Kompis med Obama

Berniers smeknamn skapade han själv med ett Facebook-inlägg häromåret. Han klippte in sitt huvud över en bild av Mel Gibsons actionhjälte Mad Max, och skrev en lista med politiska frågor som gör honom ilsken.
Trudeau hoppas också att en annan omtalad profil ska ge honom draghjälp. Sedan åren då de båda ledde sina respektive länder har han och USA:s expresident Barack Obama en vida omskriven "bromance". Bilderna är många från tillfällena då de två männen dricker öl, kramas och idkar annat broderligt umgänge.
Barack Obama och Justin Trudeau är gamla kompisar. Bild från den kanadensiske ledarens besök i Washington den 10 mars 2016.
"Justin har varit en effektiv ledare och stark röst för demokratiska värden, och jag är stolt över arbetet vi gjorde tillsammans", skriver Obama i en lyckönskning på Twitter inför valet.
Trudeau svarar med ett tack för stödet, samt att "valet handlar om framsteg – och det ska vi fortsätta kämpa för".

Världens näst största land

Befolkning: 36 miljoner
Med en yta om snudd på 10 miljoner kvadratkilometer är Kanada ungefär 30 gånger så stort som Finland och dubbelt så stort som hela EU. I areal är bara Ryssland större i världen.
Med endast 37 miljoner invånare är dock befolkningstätheten bland världens lägsta – i nivå med ökenländer som Libyen och Australien.
Huvudstaden heter Ottawa, men de två största städerna är Toronto och Montréal.
Landet styrs av en premiärminister med regering och ett parlament bestående av senat samt underhus. Men en viktig rest från det brittiska kolonialstyret återstår, nämligen att Kanada har en monark som symbolisk statschef, alltså drottning Elizabeth II. Hon är ju dock nu 95 år gammal, och har inte besökt Kanada på över tio år.

ANDRA LÄSER