Finland i final i Eurovision song contest

Som många förutspått tog sig Finlands Blind Channel vidare till lördagens Eurovisionsfinal.

Blind Channels sångare Joel Hokka och Niko Vilhelm på scen under den andra semifinalen i Eurovision song contest i Rotterdam.
21.05.2021 00:02 UPPDATERAD 21.05.2021 08:43
Finland var ett av tio länder som gick till final i den andra semifinalen i Eurovision song contest på torsdagskvällen. Blind Channel och tittarna hölls på halster in i det sista då Finland var det sista landet som ropades ut som finalist.
– Det hade fått komma tidigare, men jag tror vi tänkte att det var just så det skulle gå, sa bandets ena sångare Niko Vilhelm på presskonferensen efteråt.
Låten Dark side gick uppenbart hem för tv-tittarna kunde höra publiken på plats skandera "Finland! Finland! Finland!" i väntan på att den sista finalplatsen skulle meddelas.
– Att publiken var på vår sida var vår största seger i kväll, det betydde att vi nådde fram och gjorde intryck. Det är vi verkligen tacksamma för, vi kan inte vänta tills det är lördag, sa Niko Vilhelm.
Efter semifinalen sjönk oddsen för det finska bidraget. Finland befinner sig nu bland de tio bästa i vadslagningen.
Finalen sänds i Yles kanaler på lördag klockan 22 och Finland uppträder i den senare halvan. Startordningen på bidragen i finalen meddelas under natten till fredagen. Poäng och hur länderna placerade sig i de två semifinalerna offentliggörs strax efter finalen.

Island gick vidare

Island stoppades från att uppträda live i Eurovision Song Contest – men tog sig trots allt vidare till lördagens final.
– Det var en kul kväll, jag önskar att vi hade varit där, säger Dadi Freyr på länk från sitt hotell.
Islänningarna med Dadi Freyr i spetsen tvingades följa semifinalen från sitt hotellrum, efter det att en bandmedlem testat positivt för covid-19. I stället visades bidraget "10 years" i en förinspelad version för tv-tittarna – men det gick vägen i alla fall.
På presskonferensen efter semifinalen fick Dadi Freyr frågan om hur det kändes att följa sändningen på distans.
– Det kändes inte som att vi tävlar i Eurovision, vi sitter på ett hotell och tittar på Eurovision – och människorna som tävlar för Island är vi. Det är konstigt, säger han.

De gick vidare i den andra semifinalen

Albanien: Anxhela Peristeri – ”Karma”
Serbien: Hurricane – ”Loco loco”
Bulgarien: Victoria – ”Growing up is getting old”
Moldavien: Natalia Gordienko – ”Sugar”
Portugal: Black Mamba – ”Love is on my side”
Island: Dadi og Gagnamagnid – ”10 years”
San Marino: Senhit – ”Adrenalina”
Schweiz: Gjons Tears – ”Tout l'univers”
Grekland: Stefania – ”Last dance”
Finland: Blind Channel – ”Dark side”
Gruppen fick besked om det positiva covid-testet under onsdagen, strax innan genrepet skulle dra i gång.
– Vi kommer inte att få uppträda på lördag, det är irriterande eftersom vi har lagt så mycket jobb på det här. Dagen innan vi skulle tävla fick vi höra "nej, tyvärr". Jag hade redan tagit på mig skorna och var på väg mot bussen när vi fick reda på det, säger Dadi Freyr.

Högt adrenalin

Vidare i tävlingen är även San Marinos Senhit, som gästades av den amerikanska rapparen Flo Rida. Det fartfyllda bidraget "Adrenalina" är skrivet av bland andra Joy Deb, Linnéa Deb och Jimmy "Joker" Thörnfeldt, som även ligger bakom Tusses "Voices". Nu har de alltså ytterligare ett bidrag med i finalen.
Senhit och Flo Rida inledde den andra semifinalen i Eurovision Song Contest.
– Det känns jättebra. Mitt adrenalin är fortfarande superhögt! säger Senhit under presskonferensen.

Portugal överraskade

Semifinalens enda skräll var möjligen Portugal. För första gången i historien skickar landet en engelskspråkig låt – dessutom en blueslåt. Men den falsettsjungande sångaren med namnet Black Mamba stack ut tillräckligt mycket för att det skulle räcka till en finalbiljett.
Islands bidrag "10 years" spelades upp på en stor skärm, efter det att en bandmedlem testat positivt för covid-19 och gruppen stoppades från att medverka live.
– Det spelar ingen roll vilket språk det är – musik är ett universellt språk, säger han.
Även favoriten Gjon's Tears, som tävlar för Schweiz, tog sig hela vägen till final med bidraget "Tout l'univers" – efter en nervkittlande väntan på resultatet.
– Det var galet, säger 22-åringen, och berättar att han var väldigt känslosam under hela framträdandet.
– Att se publiken och tänka på min familj hemma – jag är så glad att jag fick chansen att vara här, säger han.
Black Mambas kärleksdrypande blueslåt tog Portugal till final.

Inferno av eld

Finska Blind Channel tog sig vidare med låten "Darkside", headbangande och ett inferno av eld. Tillsammans med Italiens redan finalklara Måneskin blir det alltså två rockband som gör upp på lördag.
– Det kommer att bli ett "rock-mayhem". Jag hoppas verkligen att så många unga som möjligt börjar spela i rockband och siktar på att nå en större publik. Jag vill verkligen att en ny rockgeneration ska ta vid, säger Blind Channels Joel Hokka.
Hårdrock och pyroteknik gick hem. Finlands Blind Channel med låten "Dark Side" knep sista finalplatsen i Eurovision Song Contest i Rotterdam.

ANDRA LÄSER