55 gripna vid Convoy Finland – finlandssvenska Alexander, Ella och Helene vill avsätta regeringen

Hurrarop, Finlandsflaggor och plakat med texten "Freedom". Convoy Finland 2022-manifestationen har samlat hundratals demonstranter utanför Riksdagshuset och minst 55 har gripits. Polisen är förberedd på både sannolika och osannolika scenarier och tänker se till att ingen stormar Riksdagshuset eller tuttar eld på några bilar.

Flera demonstranter är på plats i den täta snöyran.
HBL:s reporter på plats konstaterar vid klockan 21 på fredagen att Convoy Finland 2022-manifestationen på Mannerheimvägen ändrat karaktär från en mer regelrätt demonstration. Förfriskade deltagare bär runt på ölburkar, lukten av marijuana sprider sig i området och demonstranter dansar till musik som dunkar ur bilarna på gatan.
Bastubadare finns också på plats.
Ett gäng svettiga människor, en del iklädda baddräkt – andra sprittsprångande nakna, hoppar ur en svart bastu som placerats efter en pickupbil. Väl ute på gatan rullar de sig i snön som samlats under kvällen lopp. Demonstrationen skulle pågå till klockan 22 på fredagen och återupptas på lördagen. Enligt HBL:s reporter är det ändå svårt att se att demonstationen, som mynnat ut i festligheter, snart skulle ta slut eftersom hundratals personer fortfarande befinner sig på platsen.
På morgonnatten upphörde ändå demonstrationen och trafiken återgick till det normala. Demonstranterna väntas blockera vägen även på lördagen.
Helsingforspolisen uppgav under fredagskvällen att cirka 700 demonstranter och tiotals bilar deltar i demonstrationen. Bilarna stod ännu vid 22-tiden parkerade mellan Riksdagshuset och Finlandiahuset. Polisen försökte vid 19-tiden hindra bilarna från att ta sig fram till området framför riksdagen.
Flera bilar står längs Manneheimvägen.
Enligt Helsingforspolisen har 55 personer gripits i anslutning till demonstrationen. Två misstänks för tredska mot polis.
Flera av demonstranterna stod fortfarande vid 22-tiden framför Riksdagshusets trappor och på Mannerheimvägen medan andra befann sig på Medborgartorget. Därifrån ekade technomusik med vaccinkritiskt budskap under kvällen.
Demonstranterna vid riksdagen övervakas av kravallpolis. En del av protesttåget går ibland uppåt mot polisen men de föses därefter ner igen.
Poliser står uppradade på riksdagens trappor.
Eftersom protesten sträcker sig ut på körbanan är polisen tvungen att dirigera trafiken. För den som rör sig med kollektivtrafik i Helsingfors centrum lönar det sig att följa läget. Flera bussar som vanligtvis kör till Elielplatsen stannade på fredagskvällen i Tölö.

Trafiken störs i Helsingfors

Följande busslinjer störs av demonstrationen: 40, 200, 321, 322, 332, 345, 411, 415, 421, 431, 435 ja 436.
De här bussarna kör till Tallbacka plan vid Olympiastadion.

"Finlandssvenskarna kunde bli bättre på att demonstrera"

Bland demonstranterna utanför Riksdagshuset finns finlandssvenskarna Mikael och Roni. Studiekompisarna är i 20-årsåldern och har kommit till platsen för att visa sina sympatier och känna av stämningen.
De är kritiska till covidintyget och demonstrerar mot det.
Roni och Mikael anser att finlandssvenskarna kunde bli bättre på att gå ut på barrikaderna och demonstrera. De är de enda av sina vänner som deltar i demonstrationen.
Studiekompisarna Roni (t.v) och Mikael (t.h) vill inte visa sina ansikten på bild.
På andra sidan gatan träffar vi en annan svenskspråkig trio; En kvinna som säger sig heta Helene och kommer från Helsingfors och Alexander Singh, med sin mamma Ella, från Ekenäs. HBL frågar dem om de har tagit vaccinet.
– Nej, är du galen. Aldrig i livet, säger Helene och får medhåll av sin väninna Ella:
– Så länge det är ett experiment tar vi inget vaccin. Experimentet tar slut 2023, och då tar vi ställning till om det var bra eller inte.
Sällskapet motsätter sig coronarestriktionerna och ogillar också munskydd.
– De ska bort. Munkorgarna är olagliga, säger Helene om munskydden.
Arrangörernas förhoppningar om att störta regeringen stödjer sällskapet också.
– Det skulle vara bra, regeringen ska ut, varenda en, säger Helene.
Ekenäsborna Alexander Singh och Ella (t.v) är på plats utanför Riksdagshuset tillsammans med Helsingforsbon Helene (t.h).
– Det är bra att folk vågar stå upp mot regeringen och inser att man har rätt att fatta egna beslut. Det är inte politikerna som bestämmer hur vi ska ha det, säger Alexander Singh.
– Skriv att vi äger våra kroppar. Det är inte staten som äger våra kroppar. Jag bestämmer själv vad som sätts i min kropp, säger Helene.
Tidigare under eftermiddagen fick HBL in rapporter om bilkonvojer på väg mot Helsingfors från bland annat Borgåhållet. Innan Mannerheimvägen stängdes av körde tutande personbilar kör förbi och möttes av folkmassans hurrarrop. Det var ändå ont om lastbilar – Hbl:s reporter på plats skymtade bara ett par stycken.

Flera poliser på plats

Det var i torsdags som polisen fick in en anmälan om manifestationen som ska äga rum på Medborgartorget under de närmaste dagarna.
– Kvällen får utvisa vad som händer. Vi har en lagenlig sammankomst som har anmälts och kommer att hållas på Medborgartorget. Vi väntar oss att folk som stödjer samma agenda som Convoy Finland 2022 kommer att söka sig dit, säger överkommissarie Jarmo Heinonen på Helsingforspolisen.
Tidigare under fredagskvällen styrde demonstranterna ändå främst stegen mot Mannerheimvägen, men senare på kvällen samlades människor också vid Medborgartorget.
Polisen uppgav på fredag eftermiddag att man var förberedd på att det finns demonstranter som har för avsikt att spärra av centrala gator i Helsingfors med hjälp av fordon. De som protesterar och stör trafiken tryggas inte av lagen om sammankomster.
– Vi uppdaterar kontinuerligt våra uppskattningar över hur många fordon som är på väg, men hur många som anländer, återstår att se, säger Heinonen.
Enligt Hbl:s reporter på plats fanns det flera polisbilar vid Mannerheimvägen under fredagskvällen, däribland bepansrade fordon.
Flera polisbilar är på plats vid Mannerheimvägen.

15 bilar startade från Uleåborg i morse

Polisen fick under fredagens gång som pekar observationer på att bilburna demonstranter var på väg mot Helsingfors.
– Till exempel från Uleåborg startade i morse 15 bilar, men det är oklart om bilisterna har för avsikt att störa trafiken eller är på väg till den anmälda manifestationen på Medborgartorget som polisen rekommenderar. Det är det rätta sättet att demonstrera, men tiden får utvisa hur folk kommer att göra, säger Heinonen.
Polisens observationer pekade på att det främst är personbilar och mindre skåpbilar som är på väg mot Helsingfors, inte så många långtradare och tunga lastbilar över 12 meter som inte får köra in i Helsingfors centrum utan specialtillstånd.
På kvällen strax innan manifestationen ska starta, fick Hbl också in ögonvittnesrapporter om bilkonvojer på väg mot huvudstaden, till exempel en observation på ett 40-tal bilar, både lastbilar och personbilar, på motorvägen från Borgåhållet.
Och till exempel vid överfarter på Tusbyleden hängde supporterbanderoller med texten Convoy Finland 2022.
– Polisen är förberedd på att stoppa tunga fordon som av misstag eller medvetet bryter mot lagen. Vi har beredskap att dirigera fordon som inte får köra i centrum, till andra rutter, säger Heinonen.
Demonstranterna bär skyltar med ord som "Freedom" och "Vapaus".
Utöver fordon som polisen redan i förväg lagt märke till på vägarna och hållit under uppsikt under dagen, var polisen också förberedd på tunga fordon som redan finns i huvudstadsregionen och som kan komma att användas för manifestationen.
– Vi förbereder oss på olika scenarier och är övertygade om att våra planer går att förverkliga och leder till ett gott slutresultat med tanke på säkerheten, säger Heinonen.
Polisen har kommit överens med arrangören att manifestationen på fredagskvällen pågår mellan klockan 18 och 22 och återupptas på lördag morgon från klockan 10 och fortsätter till 22. Så ska demonstrationen fortgå till och med onsdagen.
– Folk som bor i närområdet ska få sova ostört, trots demonstrationen, säger Heinonen.

Polisen vet vilka som ligger bakom

Polisen känner till de arrangörer som man förhandlat med, men yppar inte om det finns någon politisk åskådning i bakgrunden.
– Vi har en god uppfattning om vem arrangörerna är och vem de representerar, säger Heinonen.
I sociala medier har det förts fram tankar om att storma Riksdagshuset och tutta eld på bilar.
– Min uppfattning är att aktivitet av det slaget inte planeras av arrangören. Men vi är förberedda också på osannolika scenarier och är redo att trygga säkerheten, säger Heinonen.
Arrangörerna motsätter sig bland annat coronarestriktioner och covidintyg, vacciner och vaccinpass, munskydd, digitala identitetshandlingar, "eliten" och Nato. Vidare kräver man att bensin- och dieselskatterna halveras, och att regeringen avgår.

Artikeln uppdateras.

ANDRA LÄSER