Vesa-Matti Loiri fick väggmålning i Berghäll – hedras även av statsrådet

Statsrådet kommer att närvara vid den folkkäre konstnären Vesa-Matti Loiris begravning. 

Jani Tolins väggmålning föreställer omslaget till Vesa-Matti Loiris första album. 
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
25.08.2022 12:18
Konstnären Jani Tolin har framställt en väggmålning för att hedra minnet av konstnären Vesa-Matti Loiri. Målningen pryder väggen vid restaurangen Siltanens uteservering och kan även ses från Tavastvägen. Tolin kände Loiri personligen.
"För mig är han en av de största inhemska konstnärerna. Han hade ett mångsidigt kunnande och var unik i vårt land. Jag respekterade hans nyfikenhet, mod och förmågan att uppfatta världen djupt på flera olika plan", säger Tolin i en intervju med Helsingin uutiset.
När Tolin delade en bild på väggmålningen på sitt Instagramkonto fylldes kommentarsfältet av tacksamma reaktioner och emojier i form av hjärtan. Saknaden är uppenbart stor.
"Jag stannade när jag gick förbi den här i dag. Verkligen fin!”, skrev skådespelaren Krista Kosonen i en kommentar.

Statsrådet deltar i begravning

Statsrådet har även meddelat att man kommer att hedra Loiris minne på flera olika sätt. Representanter för statsrådet kommer att delta i Loiris begravning genom att lägga ner en minneskrans.
"Vesa-Matti Loiri är en av självständighetstidens mest älskade och framträdande konstnärer i Finland. Loiri har berört otaliga finländare över generationsgränserna. Han var en stor finländare och har lämnat ett bestående spår i vår nation. Därför vill hela statsrådet hedra hans minne", säger ministrarna i ett gemensamt pressmeddelande.
Efter att Loiri gick bort väcktes diskussioner om en eventuell statsbegravning, men förra veckan meddelade Statsrådets kansli att Loiri inte uppfyllde kraven för en statligt bekostad begravning. Undervisnings- och kulturministeriet meddelar nu att man ändå kommer att stå för en del av begravningskostnaderna.

ANDRA LÄSER