2020 var ett bra år för nordiskt tv-samarbete

I fjol samarbetade de fem Nordvisionländerna i 77 nordiska tv-serier. Nu utvidgas samarbetet ytterligare.

Tunna blå linjen – exempel på nordiskt tv-samarbete.
HBL
01.03.2021 18:22 UPPDATERAD 02.03.2021 09:29
Det 61 år gamla Nordvisionssamarbetet har haft ett bra fjolår trots coronapandemi. Under 2020 samproducerade de fem nordiska ländernas public service-bolag 77 drama- och dokumentärserier för tv, det vill säga 2 207 programavsnitt.
Trots att pandemin fortsätter har ytterligare 200 nordiska drama- och dokumentärserier börjat produceras under 2021. Dessa ska visas under 2021 och 2022.
Exempel på Nordvisions programsamarbeten är NRK:s storsatsning Atlantic crossing om kronprinsessan Märthas dramatiska flykt till USA under andra världskriget. Yle, DR, NRK och RUV och Yle visar samtidigt SVT:s polisdramaserie Tunna blå linjen som handlar om vardagen för en grupp poliser i Malmö.
Nordivisionsamarbetet har som mål att producera minst tolv dramaserier för vuxna om året och fjorton produktioner för barn. Dessa produktioner kan de nordiska public service-bolagen sedan fritt sända under ett år.

Nordvision

Grundades 1959.
Medlemmar: DR (Danmark), NRK (Norge), RUV (Island), SVT (Sverige), Sveriges Radio (Sverige) och Yle (Finland).
Associerade medlemmar: KNR (Grönland), KVF (Färöarna), UR (Sverige) och Ålands Radio (Åland).
Huvuduppgift: Att stärka public service-medierna genom samproduktioner, programutväxling, formatsamarbete och utbyte av erfarenheter. Samarbetet samordnas i en rad program- och nätverksgrupper.

ANDRA LÄSER