Veckan inleds i slaskoväder – varning för dåligt väglag i södra Finland

Efter en solig söndag gör vädret en helomvändning då ännu ett lågtryck drar in över Finland. Under natten och på måndag morgon utlovas rikliga mängder snöblandat regn och hårda vindar vid sydkusten.

Väglaget kan vara dåligt på många håll när på måndag morgon.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
29.01.2023 19:20
Ett djupt lågtryck rör sig österut och för med sig snöfall under natten som på flera håll övergår i snöblandat regn och regn under morgonen. På kvällen tar lågtrycket ny fart, och snöfallet ökar ytterligare, säger jourhavande meteorolog Pinja Rauhamäki vid Meteorologiska Institutet.
Varningar för dåligt väglag har utfärdats i hela södra Finland för måndagen på grund av snöfallet.
– Mellan två och sju centimeter snö utlovas, men om det kommer som regn blir det uppemot sju millimeter.
Innan man beger sig ut i morgontrafiken på måndagen är det därför bra att dubbelkolla vilka vädervarningar som gäller, påminner Rauhamäki.
Vindvarningar råder på Finska viken under natten, i synnerhet de västliga delarna där det utlovas en vindhastighet på 17 meter per sekund.
– I kusttrakterna, i till exempel Helsingfors, känner man av den kraftiga vinden men den mattas av på förmiddagen, säger hon.
På söndagen har kvicksilvret visat kring noll grader och i samma milda temperaturer sett till årstiden inleds också veckan.
– Eventuellt kan temperaturen sjunka till någon köldgrader under dagen, säger Rauhamäki.
Enligt väderprognosen är det möjligt att se glimt av solen i Egentliga Finland på måndagen och på tisdagen spricker molntäcket ställvis också i huvudstadsregionen.

ANDRA LÄSER