Berusad man som gav sig på Soini har inte kunnat förklara sitt agerande

Mannen som gav sig på den dåvarande utrikesministern Timo Soini under en valtillställning i fjol, har inte kunnat förklara sitt handlande. Han misstänks för bland annat försök till misshandel och för att ha kränkt Soinis politiska handlingsfrihet. Polisen är nu klar med sin förundersökning.

Mannen försökte slå Timo Soini, vars livvakter lyckades förhindra attacken på lantmarknaden i Korso i mars i fjol.
03.02.2020 11:52 UPPDATERAD 03.02.2020 15:55
Det var inför riksdagsvalet i mars i fjol som en man försökt slå Timo Soini, som då var utrikesminister, på en valtillställning där Soini förde kampanj för Blå framtid. Det skedde i Korso i Vanda.
Polisen är nu klar med sin förundersökning av det inträffade och ärendet går vidare till åtalsprövning.
Enligt polisen i Östra Nyland finns det inget som tyder på att gärningen skulle ha varit planerad eller att det skulle finnas organiserade krafter bakom den – inte heller att andra personer skulle ha påverkat gärningsmannen att utföra attacken.
Kriminalkommissarie Juha Springare säger i ett pressmeddelande att den misstänkta mannen i förhör inte har kunnat ge en klar förklaring till sitt handlande.
– Utifrån förundersökningen har den brottsmisstänkta mannen anlänt till lantmarknaden i Korso berusad på moped, fått syn på den dåvarande utrikesministern, närmat sig honom hotfullt och aggressivt och försökt slå ministern.
Ministerns livvakter lyckades förhindra attacken. Mannen gjorde kraftigt motstånd och betedde sig våldsamt mot dem.
Mannen är misstänkt för försök till misshandel, kränkning av politisk handlingsfrihet och rattfylleri. Han är också misstänkt för våldsamt motstånd mot tjänsteman, eftersom statsrådets säkerhetspersonal har polistjänst.

ANDRA LÄSER