Klimatet i fokus då Finland tar över som EU-ordförande

Klimatförändringen och hållbar utveckling var centrala ämnen då EU-ländernas ledare träffades i Bryssel för att godkänna EU:s strategiska agenda.

Statsminister Antti Rinne (SDP) säger att Finlands värderingar syns tydligt i EU:s strategiska agenda. Här anländer han till sitt första toppmöte som statsminister.
21.06.2019 16:13
På Europeiska rådets möte på torsdagen behandlade EU-ländernas ledare tillsättningen av personer på höga poster vid EU:s institutioner och godkände EU:s strategiska agenda för åren 2019–2024. Syftet med agendan är att styra arbetet i Europeiska rådet och de övriga EU-institutionerna.
Enligt ett pressmeddelande av statsrådet var europeiska värderingar och en klimatneutral union centrala teman under toppmötet.
Europeiska rådet ska innan årets slut leverera en klimatstrategi med politisk vägledning till FN. Detta kommer alltså att uppta mycket av Finlands tid som ordförandeland, vilket infaller mellan 1 juli och 31 december 2019.

Rinnes första toppmöte som statsminister

Detta var Antti Rinnes (SDP) första toppmöte som statsminister. Han anser att Finlands värderingar syns bra i den strategiska agendan. Dessa är enligt Rinne till exempel ansvarsfull klimatpolitik, hållbar utveckling och försvar av rättsstaten.
– Jag vill påminna om att den strategiska agendan görs till förmån för Europas folk och för att förbättra deras vardag. Det betyder helt enkelt att värna om människors säkerhet, bekämpa klimatförändringen och se till att den vanliga europén gynnas av den ekonomiska tillväxten. EU är till för medborgarna, inte tvärtom, säger Rinne i pressmeddelandet.
Strategin innehåller även en agenda som ska stärka medborgarnas förmåga att bekämpa felaktig information.
EU-ledarna diskuterade även EU:s långtidsbudget för åren 2021-2027.

På midsommaraftonen diskuterades ekonomin

På fredagen diskuterades det ekonomiska samarbetet mellan länderna. Alla medlemsstater behåller sitt primära ansvar för sina egna finanser.

ANDRA LÄSER