Favoriter som höll, favoriter som föll- Premiären i CL bjöd på skrällar

Champions Leagues gruppspel har, med all rätt, kallats för förutsägbart. Den första omgången av årets upplaga bjöd ändå på överraskningar och vissa urladdningar. HBL listar de största snackisarna.

Liverpool och Jürgen Klopp är inne i en rejäl svacka.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
08.09.2022 12:21
Napoli-Liverpool 4-1
Av sju tävlingsmatcher har Liverpool bara vunnit två denna säsong. Och det något apatiska och handfallna intrycket av storlaget förstärks i takt med att segrarna uteblir och insatserna inte håller måttet. Visst har Liverpool massiva problem med skador men det duger inte som bortförklaring. Allt det som kännetecknat Jürgen Klopps Liverpool svajar betänkligt. Pressen, balansen, de snabba omställningarna och den kollektiva defensiven håller inte alls samma klass som tidigare. Många av stjärnorna underpresterar.
Napoli tappade några tongivande spelare i sommar men laget har inlett säsongen strålande. 
Dinamo Zagreb-Chelsea 1-0.
Maksimirstadion är känd för sin hetsiga och fanatiska atmosfär. Nu kokade stadion i Zagreb då Chelsea lades på rygg. Dinamos defensiv och offervilja var hisnande och Chelsea kom för det mesta ingen vart. Ett klassexempel på att hunger alltjämt kan rubba klass. Förlusten kostade Chelseatränaren Thomas Tuchel jobbet. För ett drygt år sedan lotsade han Chelsea till CL-titeln. Men gamla meriter föråldras snabbt inom toppfotbollen. I synnerhet i Chelsea.
Miroslav Orsic gjorde matchens enda mål då Chelsea lades på rygg.
RB Leipzig-Sjachtar Donetsk 1-4
Sjachtar har inte kunnat spela eller träna hemma i Donetsk på åratal på grund av en ryska invasionen som inleddes 2014. Laget blev för länge sedan en spelpjäs i ett geopolitiskt pussel.
Att under rådande omständigheter prestera på den här nivån är beundransvärt. 4-1 borta mot energidryckslaget imponerar. Leipzig har gått trögare än den sliskiga sörjan som finansierar laget går att svälja och storförlusten blev för mycket för ägare och styrelse. Tränaren Dominic Tedesco fick sparken.
Barcelona-Viktoria Plzen 5-1.
Ålder är bara siffror. Robert Lewandowski må ha fyllt 34 år men det fysiska monstret är lika bra som någonsin tidigare. Varit hisnande bra i Barcelona, om nu någon tvivlade på det. Åtta mål på fem matcher. Tre senast mot Plzen.
Sjachtar körde över Leipzig.
Dortmund-FC Köpenhamn 3-0
Att Dortmund vann överraskade ingen. Däremot lyckades båda lagens så kallade fans överraska negativt då man började beskjuta varandra med fyrverkeripjäser. Ligger något i uttrycket "dumhet trivs i sällskap". I synnerhet då sällskapen i fråga råkrökt i timmar före match och dessutom tagit miste på nyårsafton och sjätte september. 
FC Köpenhamns supportrar tände bengaliska eldar inför CL-premiären borta mot Borussia Dortmund.

Finländska plock

Glen Kamara. Rangers åkte inte helt oväntat på storstryk då Ajax tryckte gasen i botten. 4-0 till Ajax, 78 minuter för Kamara och ännu en påminnelse för den skotska jätten hur stort steget mellan den skotska ligan och Europa är.
Lukas Hradecky. Bayer Leverkusen höll jämna steg med Club Brugge men tvingades ge sig med uddamålet. Leverkusens inledning på säsongen är allt annat än bra. En seger på fem försök i Bundesliga och nu förlust i Champions League. Manager Gerard Seoane får snart börja oroa sig för sitt jobb.

Europa League-matchen mellan HJK och Real Betis hann inte med till denna tidnings pressläggning. Läs om matchen på www.hbl.fi

ANDRA LÄSER