Pekka Haavisto ber om ursäkt – facket vid UM vill ha svar

Fackorganisationen för de anställda vid Utrikesministeriet kräver svar efter att den konsulära chefen Pasi Tuominen flyttats från sin roll. Utrikesminister Haavisto ber om ursäkt av de anställda.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).
Jennifer Snårbacka
05.12.2019 16:47 UPPDATERAD 05.12.2019 21:41
Fackorganisationen för de anställda vid Utrikesministeriet UHVY ifrågasatte omplaceringen av den konsulära chefen Pasi Tuominen i ett pressmeddelande på torsdagen. UHVY frågar då hur det kommit sig att Pekka Haavisto (Gröna) ändrat på arbetsordningen utan konsultation från resten av ministeriet.
Utrikesministern ska ha pressat Tuominen att ordna så att de finländska barnen i lägret al-Hol kan återvända till Finland utan sina mammor. Ett uppdrag som Tuominen ska ha vägrat ta eftersom det eventuellt är olagligt, varefter han flyttats till andra uppdrag. Haavisto har sedermera utnämnt en ny tjänsteman som enbart ska koncentrera sig på att förbereda en lösning för att få hem finländarna i al-Hol.
Haavisto bad på torsdagen om ursäkt för oklarheterna i ett e-postmeddelande till de anställda vid Utrikesministeriet, enligt Yle.
– Utrikesministern och utrikesministeriet har figurerat i rubrikerna under de senaste dagarna. Jag vill be om ursäkt av alla de som ofrivilligt hamnat i offentligheten, skriver Haavisto.
Han säger att han tar ansvar över att frågor som berört personalen inte diskuterats öppet inom ministeriet och lovar besöka ministeriets avdelningar i januari för att diskutera mer direkt med de anställda.

Oppositionspartier reagerar

Sannfinländarna meddelade på torsdagen att de är redo att lämna in en interpellation om Haavistos förfarande om han fortsätter som utrikesminister i den kommande regeringen.
– Vi är inte nöjda med de rapporter som vi fått i bland annat utrikesutskottet, även om alla andra partier sväljer dem. Det finns fortfarande en stark misstanke om att minister Haavisto inte har talat sanning i utskottet eller i hela riksdagen, kommenterade Sannfinländarnas riksdagsgruppsordförande Ville Tavio i pressmeddelandet.
Ett annat oppositionsparti, Samlingspartiet, lämnade in ett skriftligt spörsmål om al-Hol-frågan på onsdagen. De ville bland annat veta om regeringen har gett Utrikesministeriet mandat att vid behov evakuera finländare, också vuxna, från al-Hol-lägret utan separat övervägande av statsrådet.
Några planer på att enbart ta hem de finländska barnen från flyktinglägret i Syrien har inte funnits, det är frågan om en nyhetsanka, sade Haavisto i en intervju med Yles A-studio på onsdagskvällen. Haavisto har även tidigare förnekat uppgifterna och fått fortsatt stöd efter utfrågning i riksdagens utrikesutskott.
– Han (Tuominen) har stannat kvar i sin position hittills och givetvis är det alltid svårt med administrationen om det finns många motstridiga uppfattningar om uppgifter på en och samma avdelning. Naturligtvis tittas det sedan på om det finns några andra passande uppgifter, sade Haavisto i A-studio.
Haavisto uppgav då att han och Tuominen har träffats och att Haavisto har bett om ursäkt.
– Jag bad givetvis om ursäkt, då många olika rykten har varit i omlopp. Samtidigt förstod jag att han inte har något emot vare sig den nya tjänstemannen eller dennes arbetsbild. Jag sa, att han utan vidare är välkommen att fortsätta sitt arbete om han vill det.

Artikeln har uppdaterats klockan 21.30 med nya uppgifter om UHYV:s pressmeddelande och utrikesministerns mejl till de anställda.

Det här har hänt

På måndagen spreds nyheten som ursprungligen kom från Ilta-Sanomat om att utrikesminister Pekka Haavisto ska ha utövat påtryckningar på Utrikesministeriets konsulära chef Pasi Tuominen. Han uppmanades ordna så att de finländska barnen i lägret al-Hol i Syrien kan återvända till Finland utan sina mammor. Tuominen vägrade eftersom det eventuellt är olagligt, varefter han flyttades till andra uppdrag.
På måndagskvällen höll Haavisto en presskonferens där han förnekade alla uppgifter om påtryckningar och sa att Tuominens flytt inte har med al-Hol-lägret att göra. Haavisto har utnämnt en särskild tjänsteman som bara ska koncentrera sig på att förbereda en lösning för att få hem flyktingarna i al-Hol.
På tisdagen förklarade han sig inför riksdagens utrikesutskott, som med rösterna 10–3 ansåg att regeringen har agerat korrekt. Haavisto sade bland annat att även president Sauli Niinistö var underrättad. Efter detta rapporterade Verkkouutiset att Sauli Niinistö inte kände till något beslut om al-Hol. Senare sade Niinistö till Helsingin Sanomat att han visst har fått information om vad som sker på ministeriet.
På onsdagen lämnar Samlingspartiets riksdagsgrupp in ett skriftligt spörsmål. Samlingspartiet kräver utrikesministern på svar om regeringens linje i frågan om att hämta hem finländarna i al-Hol och om Tuominen-fallet. Ett skriftligt svar ska vara riksdagen till handa inom 21 dagar från det att statsrådets kansli tagit emot spörsmålet.
På torsdagen säger Sannfinländarna att man är redo att lämna in en interpellation om Haavisto om han fortsätter som utrikesminister. I en interpellation mäts ministerns förtroende och den ska besvaras i plenum inom 15 dagar.
Också fackorganisationen UHVY kräver en förklaring av Haavisto i ett öppet pressmeddelande. Haavisto ber då om ursäkt till de anställda i ett e-postmeddelande, enligt Yle.

ANDRA LÄSER