Fick pengadoften IIHF att äventyra ungdomarnas hälsa?

Flickornas VM fick inte arrangeras eftersom IIHF inte ville äventyra deras hälsa. Pojkarnas hälsa kunde däremot äventyras för att IIHF ville genomföra deras VM.

Det finländska laget spelade två matcher och noterades för tre segrar innan VM blåstes av.
En cyniskt lagd person kunde dra slutsatsen att det bara är pengarna som styr inom det internationella ishockeyförbundet IIHF.
Spelarnas hälsa kunde inte äventyras i en turnering som gav IIHF mer utgifter än intäkter medan en turnering som genererar större intäkter än utgifter kunde genomföras också om det betyder att spelarnas hälsa äventyras.
IIHF har all orsak att se över sina värderingar och sin verksamhet.
U20-VM för pojkar fick ett abrupt slut då internationella ishockeyförbundet IIHF meddelade att mästerskapet avbryts då spelare i tre lag testat positivt för covid-19.
Då USA, Tjeckien och Ryssland drabbats av smitta fanns det helt enkelt inte längre några förutsättningar att genomföra turneringen utan att äventyra spelarnas hälsa.
Eller äventyra spelarnas hälsa ännu mer, kanske bör tilläggas.
För trots IIHF:s fina ord och löften om en fungerande bubbla lyckades man inte hålla coronaviruset borta från VM. IIHF och bland annat det finländska förbundet har hela tiden talat om att JVM skulle vara ett coronasäkert mästerskap och att spelarna varit i bubblan sedan tio dagar innan turneringen.
Verkligheten visar sig vara något helt annat.
De svenska JVM-spelarna vittnar om en verklighet där VM-deltagare och andra hotellgäster vistats i samma utrymmen, där det arrangerats bröllop i samma hotell som åtminstone ett par av laget bodde och där frisörsalonger tagit emot kunder i strida strömmar i samma spelarhotell. Dessutom ska en del av de övriga hotellgästerna ha låtit bli att använda munskydd.
– En betydande skillnad mellan turneringarna är att lagen i U20-VM varit i en bubbla sedan den 10 december och att de testats regelbundet hela tiden. De här U20-mästerskapen kan arrangeras utan hälsorisker men situationen hade varit en annan i turneringen i januari, sade det finländska förbundets ordförande Harri Nummela till Iltalehti i samband med att flickornas U18-VM ställdes in.
IIHF:s ordförande Luc Tardif sade tidigare i veckan att herrarnas VM och U20-VM för pojkar är prioriterade mästerskap eftersom det är de två turneringarna som inbringar pengar till IIHF. Pengar som sedan kan användas för den mindre lukrativa verksamheten som VM-turneringar på lägre nivå samt dam- och flickmästerskap.
Det är en av orsakerna till att IIHF stenhårt kört på med U20-VM i Kanada trots den eskalerande covid-situationen i världen.
Men frågan är om IIHF blev fartblinda i jakten på inkomster.
Förblindade de potentiella inkomsterna IIHF-ledarna då de valde att genomföra turneringen utan en hållbar hälsoplan för de deltagande ungdomarna?
Efter att den icke-existerande bubblan sprack försökte Tardif rädda vad som räddas kunde. På en presskonferens talade den färska ordföranden om att situationen förändrats radikalt sedan lagen gick in i bubblan den 15:e december då de anlände till Kanada.
Med tanke på de svenska spelarnas berättelser om livet på hotellet tyder mycket på att IIHF valde att blunda för hälsoriskerna i hopp om snabb ekonomisk utdelning.
Då flickornas U18-mästerskap ställdes in hänvisade IIHF till att man inte ville äventyra spelarnas hälsa. Pojkarnas U20-mästerskap arrangerades däremot helt enligt plan vilket betydde att spelarnas hälsa äventyrades.
IIHF har som sagt all orsak att se över sina värderingar och sin verksamhet.

ANDRA LÄSER