Nya spionmisstankar i Norge – forskare gripen misstänkt vara rysk spion

En brasiliansk forskare har gripits i Norge – misstänkt för att vara en rysk spion med falsk identitet.

Hedvig Moe, näst högsta chef vid Norges säkerhetspolis PST. Bilden togs förra veckan.
25.10.2022 15:41
Mannen är mellan 30 och 40 år gammal och greps när han var på väg till sin arbetsplats, Norges arktiske universitet i Tromsø, i måndags, rapporterar NRK.
Säkerhetspolisen PST bedömer att mannen är en illegalist – en så kallad sovande agent som infiltrerar ett samhälle under falsk identitet och i grunden har ett uppdrag hos en utländsk underrättelsetjänst.
Den misstänkte har brasilianskt medborgarskap, men det är enligt PST endast en täckmantel. Han har varit i Norge i omkring ett års tid och har forskat om frågor som berör de nordliga breddgraderna samt hybridhot.
– PST är oroligt för att han kan ha skapat sig ett nätverk och information om Norges politik i nordområdet. Även om detta nätverk eller informationen var för sig utgör ett hot mot rikets säkerhet så är vi oroliga för att informationen skulle kunna utnyttjas av Ryssland, säger PST:s biträdande chef Hedvig Moe till NRK.
Under de senaste veckorna har misstänkta drönare noterats vid många strategiskt viktiga platser i Norge, bland annat vid militäranläggningar, oljeplattformar och flygplatser. En rad ryska medborgare har gripits i olika ärenden där de till exempel misstänks ha fotograferat skyddsobjekt.
Förra veckan meddelade den norska regeringen en rad åtgärder med anledning av detta. Säkerhetspolisen PST tog över ett samlat nationellt utredningsansvar.

ANDRA LÄSER